Skip to content

Schedelmeting Geavanceerd Terug

31/08/2011

Video-bewaking als onderwerp lijkt verdwenen, maar het duikt weer op als video-beveiliging. Men richt zich daarbij op het verschijnsel ‘gezichtsherkenning’. Het betreft het opbouwen van een gegevensbestand, dat bestaat uit gescande gezichten waarvan karakteristieke genetische punten zijn vastgelegd, om herkenning mogelijk te maken (‘fichier des empreintes faciales’).

De herkenning vindt plaats op specifieke, persoonlijke kenmerken. Met een gevoel van trots wijdt een docent van een Amerikaanse universiteit tijdens de conferentie ‘Black Hat’ (Las Vegas, 3 en 4 augustus 2011) over dit soort zaken uit. Het is nu mogelijk, laat hij zijn gehoor weten, om binnen enkele minuten over persoonlijke informatie van een individu te beschikken. Immers alles is te koppelen via die gezichtsgegevens, zoals het digid-nummer, de belangrijkste politieke en andere interesses, de seksuele geaardheid, enzovoort…Dit alles is bij wijzen van spreken af  te lezen van een foto genomen met een ‘smartphone’.

Omdat het gaat om de herkenning van bepaalde gemarkeerde punten in het gezicht, staat deze techniek toe snel foto’s, die via video-beveiliging worden verzameld, te ‘lezen’ door middel van het opgebouwd gezichtsherkenningsbestand. De methode is nog niet onfeilbaar, want in feite leveren de gezichtsbestanden ‘suggesties’: het kan die en die persoon zijn. Hoe het werkt is hier onder te zien:

Het op die manier werken met biometrische gegevens, wekt bij mij herinneringen op aan de indertijd, meer dan een eeuw geleden, wetenschappelijk verantwoord geachte methode van de schedelmeting (craneologie, phrenologie)… zij het dat het huidige systeem ‘geavanceerd’ genoemd kan worden.

Uiteraard studeert men op de verbetering van de techniek, want de beveiligers zijn enthousiast. Er moet, als het aan hen ligt, ook een nationaal gecentraliseerd bestand komen. En het zou mooi zijn als een complete biometrische identiteitskaart kan worden vervaardigd, waarna gedacht kan worden aan het opmaken van een ‘carte Vital biométrique’.

Het is koren op de molen van de onvermijdelijke Franse contrasubversieve criminoloog  Alain Bauer (zie over hem HIER). De spijt is voelbaar als hij opmerkt dat politiediensten nog geen gebruik van deze gezichtsherkenningstechniek kunnen maken als het om oproerige menigten in de Franse voorsteden gaat. ‘Het is al intern in gebruik geweest, zegt hij, ‘maar nog niet bij menigten van mensen, vooral vanwege het feit dat men niet over foto’s beschikt van voldoende goede kwaliteit om mensen te herkennen’. [ThH]

[Dit is mijn vertaling en bewerking van het artikel ‘Vers un fichier des empreintes faciales’ op de site ‘Délinquance, justice et autres questions de société’; voor het integrale artikel, zie: http://www.ldh-toulon.net/spip.php?article4584 ]

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s