Skip to content

Woede (1)

07/10/2011

De begenadigde Franse karikaturist Maurice Sinet (1928), bekend als Siné, zet opnieuw zijn gebied af. Nu niet in een wekelijks Siné Hebdo maar in een maandelijks hard-satirisch Siné Mensuel. Nummer één verscheen afgelopen september. Elke eerste woensdag van de maand zal een nieuwe aflevering verschijnen (4,80 euro per nummer). En inderdaad ook de tweede aflevering is uit.

Deze ruim tachtigjarige weet van geen ophouden. Je moet woede in je buik voelen om de strijd vol te houden, schreef hij eens in een uitgave van toen nog Siné Hebdo. En opnieuw heeft hij een aantal bevriende karikaturisten en columnisten om zich weten te verzamelen met zijn vrouw Catherine als directeur. Ze vallen alles aan wat hem en hen niet bevalt. Het is vooral Sarkozy en zijn kliek en alles wat maar naar kapitalisme ruikt dat woede bij hen wekt.

In dit tweede nummer een pagina vol getekende sneren over het komende kind van Sarkozy, dat volgens plan door Carla, zijn zingende vrouw, in een van de komende maanden afgeleverd gaat worden. De zwangerschap en de baby zijn politieke elementen in de strijd bij de poging van Sarkozy om, in 2012, als president van Frankrijk herkozen te worden. Zie hieronder een van de karikaturen van de geboorte van de jonge Sarkozy, overgenomen uit Siné Mensuel nr. 2.

Veel gein en ongein in dit nummer en een interview met de ‘historisch’ situationist  Raoul Vaneigem, eveneens een tachtiger. Ook hij laat nog steeds horen wat hij van de wereld om zich heen vindt. Het interview heeft mede als aanleiding het verschijnen van zijn brochure L’État n’est plus rien, soyons tout (uitgekomen bij Rue des Cascades, Paris, 2011).

Wat hij vindt van de beweging van de Indignés (Verontwaardigden)? Vaneigem: de verontwaardiging is niet voldoende. Men moet niet alleen strijden tegen de tirannie van het kapitalistische systeem, maar tegelijk ook voor het instellen van nieuwe sociale structuren, gestoeld op directe democratie. Alleen een beweging die zich op zelfbestuur richt, kan zich instellen op het welzijn van allen.

Vaneigem spreekt over de tornado van het korte termijn gewin die alles op zijn weg vernielt, die de aarde onvruchtbaar maakt, die het leven verdort door het gewin uit de aderen te zuigen. Het leven is onverenigbaar met een economie die de mens en de aarde uitbuit ten bate van lucratieve activiteiten.

Vaneigen heeft meer van dit soort ‘statements’ zoals de noodzaak om te komen tot gratis publieke diensten als vervoer, gezondheidszorg en onderwijs. Niet uitgewerkt verder, een opinie. De lezer moet het ermee doen, om zelf verder aan de slag te gaan. [ThH]

Siné Mensuel, prijs per nummer 4,80 euro (www.sinemensuel.com).

De gynaecoloog: ‘Doe je best, Carla, pers, pers !’ ‘Waouh’ ‘Sprekend zijn vader !…’

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.