Spring naar inhoud

Veiligheidsmarkt ‘Milipol’: Militie en Politie en Contrasubversieve Middelen

23/10/2011

Naar aanleiding van hetgeen ik aan de Franse socioloog Mathieu Rigouste heb ontleend in het kader van de opsporing van de ‘binnenlandse vijand’ en het voeren van een ‘binnenlandse oorlog’, ben ik alert geraakt op de het aanbod van middelen die deze activiteiten dienen. Want hij maakte aannemelijk: Veiligheid is Handel. Zijn daar feitelijke aanwijzingen voor?

Wat dat onderwerp aangaat, trok een artikeltje in Le Monde van 21 oktober 2011 mijn aandacht. De kop luidde: ‘Marine Le Pen in het voetspoor van Claude Guéant naar de Salon Milipol’.

Iedereen is er van op de hoogte: Marine Le Pen is de leider van het Front National; Claude Guérant is minister van binnenlandse zaken en migratie in Frankrijk. Hij is de sterke, rechtse arm van Sarkozy, die een ferm veiligheidsbeleid moet ‘neer zetten’ zoals dat in Opstelten-taal heet. Ook moet hij Sarkozy uit de wind houden van alle affaires en schandalen die in Frankrijk lopen. Met het oog daar op wordt hij wel genoemd: ‘minister van privé affaires van de koning’ (Sarkozy dus). Maar nu die Salon Milipol.

‘Salon Milipol’ is een jaarlijks terugkerende beurs voor de veiligheidsmarkt, ten behoeve van de ‘sécurité intérieure des États’ (gehouden 18-21 oktober 2011). In een korte verklaring van de president van de Salon luidt het: ‘Veiligheid, dat wil zeggen de bescherming van goederen en mensen, leeft onder de bevolking als een van de vereisten. Regeringen, openbare instanties en het private bedrijfsleven moeten het vermogen hebben om op efficiënte wijze op onheil te reageren. Daarvoor moet kennis hierover worden ontwikkeld en de meest geavanceerde technologieën op de markt worden gezet’. Welke zaken dit zoal betreft, leest men in het ‘edito’ van de president van de Salon:

‘De strijd tegen het terrorisme, de cybercriminaliteit en de grote georganiseerde misdaad vereist de meest adequate technologieën. De technische en wetenschappelijke recherche dwingt tot het voorhanden hebben van onderzoeksmiddelen die het mogelijk maken dat Justitie de nodige bewijzen weet te verzamelen.

Nodig zijn interventierobots en andere middelen die de veiligheid van het personeel garanderen in geval veiligheidstroepen tegen een vijandige groep moeten optreden. Daaronder moeten ook de preventiemiddelen worden gerekend tegen grootschalige risico’s, zowel van natuurlijke als industriële herkomst. De in gebruik zijnde  technologieën ontwikkelen zich snel in relatie tot de groeiende vereisten om veiligheid te garanderen’, aldus het ‘edito’.Het laat zich niet moeilijk raden wie, gelet op het bovenstaande, de exposanten zijn en welke middelen zij aanprijzen. (wie meer informatie wil, zie de site: http://www.milipol.com/ ).

Marine Le Pen afgeluisterd.

Wie hebben er een stand? Door wie wordt dit alles mede gesponsord…? De DGA (Direction Générale de l’Armement; site: http://www.defense.gouv.fr/dga ), Police Municipal,  Police Régional, Police National, Europol, SGA (Sécretariat Générale pour l’Administration, site: http://www.defense.gouv.fr/sga ), Douane, Sécurité Civile, enz.

Dat de minister van ‘sécurité’, Claude Guéant hier zijn gezicht liet zien is niet vreemd en dat ook Marine Le Pen een kijkje kwam nemen, is dat evenmin. Dat vele miljarden euro’s aan omzet te behalen zijn in deze veiligheidsmarkt, zoals bijvoorbeeld Mathieu Rigouste betoogde en over wiens onderzoek ik op deze site schreef, dat druipt eveneens van deze informatie af.

Dat het gaat om het kunnen voeren van een ‘binnenlandse oorlog’, kan ook niemand ontgaan. Dat men daarvoor aan ‘vroegtijdige onderkenning’ doet, blijkt al uit het onderschrift van het SGA (onderdeel van het Franse ministerie van oorlog): ‘Pour une Défence d’avance’…

Thom Holterman

Zie voor de bespreking van een van de boeken van Mathieu Rigouste op deze site; klik HIER.

[Beeldmateriaal ontleend aan Siné-Mensuel nr. 2-oktober 2011]


Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: