Skip to content

Woede (2)

11/11/2011

‘Hoe rijker je bent, des te minder je betaalt’, aldus de Franse hoogleraar diabetologie (specialist suikerziekte), André Grimaldi, werkzaam in een Prijs ziekenhuis. In een interview in het novembernummer van Siné Mensuel (nr. 3, 2011) vat hij in enkele zinnen samen wat ook voor de Nederlandse situatie in de gezondheidszorg geldt: de dynamiek van de gezondheidszorg is gecommercialiseerd.

‘De ‘cliëntenpolitiek’ leidt tot oplichterij’, gaat hij door. Het private ondernemen in de zorg is gebaseerd op korte termijn rentabiliteit. Het belang van elk ziekenhuis is tegenwoordig: hoe houd ik zoveel mogelijk poen over aan behandelingen. Het loopt uit op nog meer bureaucratie, vervolgt Grimaldi. Dat is Frankrijk dus.

Lazen we onlangs niet over het bij elkaar sjoemelen door artsen in Nederland voor een miljard aan extra inkomsten? En natuurlijk reageerde de Orde van Medisch Specialisten met ‘Wij herkennen ons totaal niet in dit beeld’ (de Volkskrant van 4 november 2011). Neen, logisch, zij zijn het immers zelf, of hun maten, die sjoemelen.

Wat wordt er ondermeer voorgesteld daar tegen te doen? De zorginstellingen verplichten de rekeningen inzichtelijk te maken door de kosten gedetailleerd te verantwoorden. Dat gaat weer een grote bureaucratische rompslomp opleveren die geldverslindend is. Resultaat: de kosten gaan nog verder omhoog, terwijl dat geld niet aan zieke mensen wordt besteed. Om boos over te worden.

In de rest van Siné Mensuel wordt de woede omtrent de ‘toestand in de wereld’ in cartoon en korte striptekening tot uitdrukking gebracht. ‘Ik pies op de vestiging Dexia’ luidt de kop van een stukje met een boze ‘Kuifje’.

Belgische verontwaardigden en de edele delen van de poenkaste…

 Siné is jarenlang cartoonist bij Charlie Hebdo geweest, het weekblad dat enkele weken geleden slachtoffer was van een aanslag met brandbommen, vermoedelijk uit de hoek van moslim fundamentalisten (de Volkskrant van 7 november 2011).

Enkele jaren geleden is Siné op staande voet ontslagen door de toenmalige hoofdredacteur Ph. Val van Charlie Hebdo. Siné zou de zoon (Jean) van Sarkozy hebben beledigd en Val stond net op het punt om de baas te worden van een, met het rechtse regime-Sarkozy sympathiserende, televisiezender (TF1).

Siné is zo woedend over het ontslag geworden (het juridisch verweer ertegen heeft hij gewonnen), dat hij zijn eigen hard-satirische weekblad is begonnen, onder de naam Siné Hebdo. Na anderhalf jaar is dat van het toneel verdwenen. Maar nu, met de Franse presidentsverkiezingen voor de deur, is Siné een hard teruggekomen met zijn maandelijk te verschijnen Siné Mensuel.

In het volgende nummer worden ondermeer de winnaars bekend gemaakt van de ‘prijs Ravachol’, ‘prijs Bakoenin’, ‘prijs Durruti’ en nog meer ‘prijzen’.

SINÉ MENSUEL, nr. 3, november 2011, prijs 4,80 euro (zie de site: http://www.sinemensuel.com ).

[ThH]

Advertenties
One Comment leave one →
  1. Bette Holterman permalink
    11/11/2011 14:29

    Bureaucratische rompslomp: vorige maand is in een Rotterdams ziekenhuis tot driemaal toe met zes personen vergaderd over de aanschaf van een sleutelkastje ad € 119,00.
    Na het besluit vond de teamleidster het noodzakelijk om nog een keer te vergaderen over het gedrag t.a.v. het gebruik van het kastje. Dit soort zaken is aan de orde van de dag en is niet inzichtelijk te maken. Om boos over te worden!
    Bette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.