Skip to content

Woede (3)

03/12/2011

De nieuwe uitgave van Siné Mensuel (nr. 4, december 2011) opent zoals inmiddels gebruikelijk, met een ‘borrelhapje’. Daarmee wordt hard-satirisch geschoten op alles (politiek) en iedereen (Sarkozy, ‘DSK”).

Het grote interview wordt dit keer gehouden met Aurélie Trouvé, een bosbouw ingenieur en gepromoveerd in de economische wetenschap, tevens copresident van Attac. Deze afkorting staat voor de Franse organisatie die mede een belangrijke rol speelt in de andersglobaliseringsbeweging (zie verder http://www.france.attac.org/ )

Een van de vragen aan haar luidt: ‘Wat kan Frankrijk in haar eentje doen in de Europese context?’. Na de afwijzing van het idee dat de ‘Europese context’ een excuus zou zijn voor afwachten, merkt zij op dat van groot belang is dat via allerlei organisaties de burgers meer controle krijgen over hoe het met de economie moet gaan. Daarvoor liggen goede economische ideeën klaar, zoals het (opnieuw) tot ontwikkeling brengen van de coöperatieve sector (productie / consumptie). Er bestaat in Frankrijk daarvoor een coöperatieve bank, die activiteiten in de sfeer van de sociale en solidaire economie financiert.

Waar wachten we op, zegt ze hiermee. Die andere economie is op weg te helpen. Er kan bijvoorbeeld een kilometerheffing op producten worden ingesteld. Dat zal bijdragen tot kortere vervoerslijnen: producten  zullen dichter bij huis geproduceerd worden. Met ander woorden ook hier: géén einde van de geschiedenis, want het is niet waar dat het kapitalisme de enige weg is om te gaan.

Hoewel er verder nog een aantal korte artikelen in Siné Mensuel staat, moet het blad het hebben van de cartoons. Siné komt nog terug op de brandstichting bij ‘Charlie Hebdo’. Hij tekent zichzelf als kok die drie religies tegelijk in de pan doet:

In het vorige nummer beloofde Noël Godin een lijst met winnaars van anti-prijzen te publiceren in het volgende nummer. Dat is zo’n lange lijst geworden, dat die daarin niet is opgenomen. De lijst is nu te raadplegen op http://www.sinemensuel.com in de rubriek ‘Plus d’infos’. De lezer vindt er een lijst met recente Franse anarchistica…

SINÉ MENSUEL, nr. 4, december 2011, prijs 4,80 euro.

[ThH]

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.