Skip to content

CIRA – Centre International de Recherches sur l’Anarchisme

09/12/2011

Het CIRA is een studiecentrum voor het bestuderen van het anarchisme. Het is eind jaren vijftig van de vorige eeuw opgericht in Zwitserland (Genève, waarna het naar Lausanne verhuisde). Het centrum omvat een omvangrijke, unieke bibliotheek met anarchistica: boeken, pamfletten, tijdschriften. Het geeft een bulletin uit waarin artikelen, berichten en nieuwe aanwinsten voor de bibliotheek zijn opgenomen.

In Nederland is het werk van de CIRA minder bekend. Dat is niet zo vreemd met een wereldinstituut als het Amsterdamse IISG (Internationaal instituut voor sociale geschiedenis), waarin ook een ongeëvenaarde collectie anarchistica is verzameld, in de buurt.

Het CIRA kent inmiddels afdelingen buiten Zwitserland, zoals het CIRA–Marseille in Frankrijk. Onlangs is richting het centrum van Frankrijk een nieuw Cira-centrum opgericht, CIRA–Limousin gevestigd in Limoges. Dat organiseert inmiddels jaarlijks een anarchistische boekenfair alsmede, met enige regelmaat, lezingen. De eerste volgende vindt plaats op 6 januari 2012. Deze zal gaan over leven en activisme van Adrien Perrissaguet, geboren en getogen in Limoges.

 Perrissaguet stichtte een autonoom syndicaat voor arbeiders in de huiden- en leerindustrie. Hij zelf was een van de beste vaklui in die branche in Limoges. In 1922 forceerde hij de deuren van de gevangenis in Limoges om te protesteren tegen de opsluiting van een activist. Een andere keer gaf hij een fabrieksdirecteur van een schoenenfabriek (in Grenoble) een pak rammel omdat die twee arbeiders had ontslagen. Dit kwam hem op een maand gevangenisstraf te staan.

In 1927 hield hij zich bezig met de actie die in Frankrijk liep om Sacco en Vanzetti (twee ter doodstraf veroordeelde anarchisten in de VS) van de strop te redden. Perrissaguet was bevriend met de bekende Franse anarchist Sébastien Faure (1858-1942). Wanneer Faure op pad ging voor een lezingencyclus in het zuidwesten van Frankrijk, vergezelde hij hem regelmatig.

Hij was een boeiende spreker voor de antimilitaristische beweging na de eerste wereldoorlog. Tegelijk hield hij zich bezig met organisatorisch werk voor de revolutionaire syndicalistische beweging. Het wekt dan ook geen verwondering dat hij betrokken raakte bij wat er in Spanje aan strijd geleverd werd, voor, tijdens en na de Spaanse sociale revolutie en burgeroorlog. Tijdens de Duitse bezetting zat hij in het Franse verzet en na de bevrijding zette hij het activisme tegen Franco voort in het ‘Comité voor Spanje’. Als verwoed motorrijder raakte hij in december 1971 betrokken bij een verkeersongeval waaraan hij begin januari 1972 in een ziekenhuis in Limoges overleed.

Het is duidelijk dat over zo’n militante figuur een wervende lezing is te houden, die het vuur van het activisme weet op te rakelen.

Thom Holterman

[Informatie over Perrissaguet is mij verschaft door René Burget].

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.