Spring naar inhoud

Woede 5

04/02/2012

In april 2007 richtte Sarkozy zich met de volgende boodschap tot de Fransen: ‘Ik ga er voor om te zorgen dat de werkloosheid tot 5% daalt en als ik op 10% blijf steken, dan heb ik gefaald. Het is aan de Fransen mij daarop af te rekenen’.

Wij zijn nu vijf jaar verder. Het werkloosheidscijfer is 9,9 % (Le Monde van 2 februari 2012). Vandaar dat de volle voorpagina van het hard-satirische Siné Mensuel nr. 6 blaft:

Opsodemieter, driedubbele klootzak.

De spotprenten met woede-uitingen met betrekking tot Sarkozy zijn er op afgestemd. Zo is bekend dat hij een liefhebber van joggen is:

2012 Het jaar van het joggen.

In dit nummer ook een artikel waarin informatie over de oliebelangen van Olivier Sarkozy, ja, de broer van… Deze blijkt bankier van opleiding en beroep en betoont zich van de ergste graai-soort. Bij hem speelt de hebzucht zich af in de kring van de oliebusiness en binnen de club waarvan ook George H.W. Bush, oud-president van de VS, lid is. Het blijft dus in de ‘familie’.

Verder in Siné Mensuel ondermeer aandacht voor de ‘verbijsterde economen’. Het betreft de naam van een beweging van een grote groep Franse economen die het debat hebben geopend dat het toch echt heel anders moet (en kan) met de economie. Met name de financiële markt moet stevig worden aangepakt.

Tot slot wijs ik op het artikel over de mensonterende toestanden van migranten in Calais. Het is een geschiedenis die begon in 1999, toen het Rode Kruis te hulp schoot en een opvangcentrum opende voor berooide migranten die naar Engeland wilden, ter hoogte van Sangatte.

De laatste stand van zaken betreft de vernietiging door de ‘autoriteiten’ van een kraakpand waarin onlangs nog enkele honderden migranten verbleven. Desinfecteren die hap, luidde kennelijk de opdracht.

Wat jammer. Zij hebben zulke mooie kleuren in hun eigen land.

[ThH]

[Beeldmateriaal uit Siné Mensuel nr. 6, februari 2012]

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: