Spring naar inhoud

Het Kapitaal als Verslaving

09/02/2012

In een verbazingwekkend kortbestek legt Weia Reinboud in haar brochure met bovenstaande titel uit, wat we met het kapitalisme moeten: er niet aan meedoen!

Er wordt vaak gezegd dat het kapitalisme en vrije-markteconomie een tweeëenheid zijn, maar dat is geen juiste voorstelling van zaken vindt zij. Geldeconomie, markteconomie en kapitalisme zijn drie afzonderlijke eigenschappen die een economie kan hebben, knoppen die je afzonderlijk aan of uit kunt zetten. Er zijn dus andere mogelijkheden, een geld- en markteconomie die niet-kapitalistisch is bijvoorbeeld. Weia zet dat in een staatje:

Weia rekent ook af met sprookjes. Zo’n sprookje is dat het kapitalisme volop welvaart heeft gebracht. Daar valt veel op af te dingen. Ondermeer dat niet het kapitalisme de welvaart heeft gebracht maar de industrialisatie. Door industrieel te produceren worden dingen per stuk goedkoper zodat meer mensen ze kunnen betalen. Omdat kapitalisme en industrialisatie allebei in de negentiende eeuw in een stroomversnelling zijn geraakt is het sprookje ontstaan dat ze ongeveer één ding zijn, dat de een niet zonder het andere kan. Maar dat vindt Weia onzin, het is geen noodzakelijke combinatie. Zo pakt zij nog enkele andere sprookjes aan.

Bedrijven zouden winst moeten maken, zegt men. Sprookje. Het is het halve verhaal namelijk. Er zijn zat bedrijven die helemaal geen winst hoeven te maken, ze produceren boeken of onderbroeken, maken er precies genoeg, verdienen genoeg om van te leven en dat was het dan. Er zijn echter ook bedrijven die met aandelen werken en zij moeten op een of andere manier rendement bij de aandeelhouders terecht laten komen. Ze moeten dus winst maken, dit jaar meer doen dan vorig jaar – ziedaar economische groei. In dat kader komt ook het idee van de ‘eindige planeet’ aan de orde, zoals weer gegeven in het volgende grafiekje:

Op deze wijze behandelt Weia Reinboud het kapitalisme: welke sprookjes er over verteld worden, waarom we er vanaf moeten, hoe we een andere economie kunnen bedrijven. Kort en krachtig, in een 14 pagina’s tellende minuscule brochure, uitgekomen in november 2011. Het is een uitgave van Atalanta (zie: http://www.at-a-lanta.nl/ ). Het nadrukken ervan wordt aanbevolen.

[ThH]

One Comment leave one →
  1. 29/02/2012 02:13

    I simply couldn’t go away your site before suggesting that I really enjoyed the usual information an individual provide on your guests? Is gonna be again often to check out new posts.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: