Spring naar inhoud

Bende van Sarkozy

12/02/2012

Uit welke misdaadfilm is deze scene afkomstig?

De Franse grondwet staat het houden van referenda toe. Het non in 2005 waarmee bij referendum het voorstel van het Europese Verdrag werd afgewezen, klinkt nog door.

In een interview in zijn rechtse lijfblad, Figaro Magazine, opent Sarkozy zijn campagne voor de herverkiezing als president van Frankrijk. Hij belooft: als ik in mei word herkozen, zal ik de bevolking via referenda raadplegen, bijvoorbeeld in kwesties als de aanpak van werklozen en de verblijfsrechten van migranten.

In een scherp redactioneel commentaar in het Franse dagblad Le Monde van 11 februari 2012 wordt deze wijze van het gebruik van het referendum herkent als een ongegeneerde politieke tactiek.

Het instrument van het referendum zit al sinds 1958 in de Franse grondwet, zo wordt betoogd. Als Sarkozy het referendum zo’n nuttig instrument vindt voor het beslissen in sterk onder de bevolking levende vraagstukken, waarom heeft hij het dan niet gebruikt bijvoorbeeld toen hij de pensioengerechtigde leeftijd verhoogde, luidt het commentaar.

Er worden meer argumenten opgesomd om het voorstel van Sarkozy een opportuniteitskwestie te noemen met veel ‘symboliek’, waarbij het doel is op jacht te gaan naar kiezers van het Front Nationaal, de partij van Marine Le Pen, die zijn gelijke in de Nederlandse PVV heeft. Wat een bende!

[ThH]

[Foto ontleend aan Le Monde van 11 februari 2012, paginabreed gepubliceerd op de voorpagina, boven het redactioneel commentaar, waarnaar ik verwijs]

One Comment leave one →
  1. 29/02/2012 02:13

    I am glad to be a visitant of this perfect site, regards for this rare information!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: