Spring naar inhoud

Woede 6

11/03/2012

De onderwerpen die in de jongste Siné Mensuel worden behandeld, geven de indruk dat het satirische maandblad met als motto ‘het blad dat pijn doet’ niet over Frankrijk maar over Nederland bericht.

Aan de orde is bijvoorbeeld dat de rechtsstaat  de nek wordt om gedraaid en dat het strafrecht verhardt. Het is een onderwerp dat met iemand van de leiding van het Syndicat de la magistrature wordt besproken en die zelf het beroep van ‘onderzoeksrechter’ (juge d’instruction) uitoefent. Ter sprake komt ondermeer dat Sarkozy het aantal cellen wil uitbreiden opdat er 80.000 gevangenen in 2017 opgesloten kunnen worden. De geïnterviewde merkt op: Het is merkwaardig voor iemand, die zich de held noemt in de strijd tegen de criminaliteit, om vanuit het beginsel te vertrekken dat er als maar meer criminaliteit zal voorkomen…

Dan het onderwerp ‘werkloosheid’. Om daar wat aan te doen is er een soort UWV WERKbedrijf opgezet, met de verzamelnaam ‘Pôle Emploi’. Als er iets niet werkt is het die instelling. Wat er dan met werklozen gebeurt? Zie hieronder:

                                                                     Afvalverwerking sectie: ‘werkloosheid’

Volgende onderwerp: de Grote Onnuttige Werken. Het zijn werken waarmee bestuurders prestige hopen op te bouwen (goed voor hun carrière). Het gaat om miljarden verslindende activiteiten als Hoge Snelheid Lijnen, autosnelwegen (Péage), vliegvelden (of wel: doe maar nog een landingsbaan bij een bestaand vliegveld). Ten behoeve van welke gebruikers wordt dit gerealiseerd? En wie draaien uiteindelijk op voor de kosten om de exploitatie dekkend te maken? Woedend word je ervan.

Een Frans collectief, dat zich noemt ‘Ne pas plier’ (Niet buigen!), geeft daar uitdrukking aan met beeldagitatie. Een gesprek met een van de oprichters van het collectief is opgenomen in dit nummer, met een reeks voorbeelden van hun werk. Zie hier onder een uit vele:

                                                                

Hemel of Aarde?

SINÉ MENSUEL nr. 7, maart 2012.

[Beeldmateriaal overgenomen uit het betreffende nummer]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: