Spring naar inhoud

Woede 9

10/06/2012

  Het verslaan van Sarkozy stemt mild. Nu het karwei nog afmaken in de parlementsverkiezingen. Die oproep doet Siné Mensuel nr. 10 vanaf de openingspagina. De verkiezingen vinden in twee rondes plaats (10 en 17 juni). Maar er heerst ook de nodige twijfel in het blad getuige deze voorstelling:

Voordien ging het van: ‘Papieren!’.

Daarna ging  het van: ‘Papieren!’.

De reactie: ‘Ik zie het verschil niet’.

De cartoon werkt (onbedoeld) als voorbode voor het grote maandelijkse interview. In dit geval met Gérard Noiriel, historicus en directeur van een universitair onderzoeksinstituut. Noiriel heeft zich gespecialiseerd in de Franse immigratieproblematiek. Het vraaggesprek draagt als titel ‘Wie heeft angst voor de geïmmigreerden?’.

Noiriel zegt dat hij het woord geïmmigreerde niet gebruikt, want het gaat om Fransen, soms al van de derde generatie (maar je staat nog steeds te boek als ‘Frans van buitenlandse herkomst’). Wat is dat toch, vraagt Siné Mensuel. Wel, deze categorie vormt voor hen die vreemdelingenangst exploiteren een stevige grondslag.

Verder treft men een reactie op het door Hollande ingestelde ministerie van productief herstel. Het is ingesteld mede om werkloze jeugd aan een baan te helpen. Daarover vindt men in Siné Mensuel negen cartoons. Die suggereren welk soort banen er zoal te ontwikkelen zijn. Nu ! Ze worden in beeld gebracht, zoals de ‘seksuele kapster’:

Werken? Werk nooit ! Aldus introduceert Noël Godin zijn bespreking van een boek over het internationale situationisme van Patrick Marcolini. Het boek wordt door Godin een grootse historische studie over de situationistische beweging genoemd. Hij bespreekt vaker anarchistische literatuur voor Siné Mensuel, maar dat komt dan niet verder dan de website van het maandblad (zie die site en gebruik het zoekwoord: godin).

De woede komt dit keer vooral tot uitdrukking waar Sarkozy nog even snel iets regelde aangaande de geschiedenis van de Algerijnse oorlog en de vrede die getekend werd, 50 jaar geleden. Hij verordonneerde officiële regeringsafwezigheid bij de herdenking van die ondertekening. Maar in plaats daarvan liet hij in november 2011 nog even snel de resten van generaal Bigeard onderbrengen in de Dôme des Invalides (Parijs).

Deze generaal, een para, kreeg in 1957 de opdracht om alle Algerijnse verzetsnetwerken te ontmantelen. Die man moet van het type ‘slager’ zijn geweest en ruim voor zijn aanstelling, in 1954, ontmaskerde Siné deze para al als zodanig:

                                                             Vers gedraaid gehakt  20 F

Bicot (= soepjurk = Arabier) 60 F; Intellectueel 90 F; Juif (jood) 40 F

Dit komt allemaal weer boven vanwege een expositie over de Algerijnse oorlog (van 16 juni tot 14 oktober 2012; meer info daarover, zie: http://www.imecarchives.com/activites_expositions.php ).

Tot slot nog aandacht voor een over twee pagina’s verspreid artikel over de actualiteit van gezinsplanning en genot zonder angst voor ongewenste zwangerschap (verwezen wordt ondermeer naar: http://www.planning-familial.org/ ). Siné Mensuel wijst op een aanbeveling van uit de kerk (is in Frankrijk de rooms-katholieke kerk) waarbij de priester  voor stelt: ‘Doe als ik, trek jongetjes hun broek uit!’:

SINÉ MENSUEL nr. 10, juni 2012, prijs 4, 80 euro; (http://www.sinemensuel.com/ ).

[ThH]

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: