Spring naar inhoud

Het Gif Van De ‘Gemeenschappelijke Waarden’

15/06/2012

Deze kop wordt aangetroffen boven een hoofdartikel van het Franse dagblad Le Monde van 15 juni 2012. De gemeenschappelijke waarden verwijzen naar politiek-ideologische elementen, die een verbond tussen rechts (UMP; Union pour un Mouvement Populaire) en extreemrechts (FN; Front National) mogelijk maken. In het hoofdartikel wordt er met nadruk op gewezen dat het Front National in de afgelopen dertig jaar het gif van extreemrechts de maatschappij en het politieke leven van Frankrijk heeft weten te doen binnendringen.

Het heeft dertig jaar geduurd alvorens het FN is ‘gedediaboliseerd’. Bereikt is dat het kan verwijzen naar het feit dat het dezelfde waarden opeist als ‘de meerderheid van de bevolking’. Maar hoe heeft dit kunnen gebeuren? En over welke waarden wordt dan gesproken? Wel, bijvoorbeeld dat immigratie gezien kan worden als een ‘vorm van invasie’.

Het ont-diaboliseren heeft zich met name in het vijfjarige Sarkozy (UMP) tijdperk doorgezet. Het heeft een hoogtepunt bereikt in de campagne die Sarkozy dit jaar voerde ten behoeve van zijn (mislukte) poging tot herverkiezing. In die campagne is gewerkt met de thema’s, de retoriek en de obsessies van extreemrechts, zoals daar zijn de ‘nationale identiteit, de strijd tegen immigratie, de bescherming van de grenzen, de kruistocht tegen het ‘steuntrekkerschap’…

De toenadering in de rijen van rechts met extreemrechts, die door het samenvallen van elementen van de thematiek mogelijk is, is inmiddels verwoord in het delen van ‘gemeenschappelijke waarden’ met het Front National. Dat heeft nog niet geleid tot een ‘strategische alliantie’ tussen UMP-FN. Maar er is ontegenzeggelijk sprake van een ideologische overwinning van extreemrechts, en dat is verontrustend voor de toekomst, aldus tot zover het hoofdartikel in Le Monde.

De vraag is en blijft of deze gang van zaken ook in Nederland is op te merken, wanneer naar de posities van de VVD (rechts) en PVV (extreemrechts) wordt gekeken. Zeker als daarbij wordt betrokken de dubieuze discussie over ‘normen en waarden’, die al jaren loopt. Want over welke waarden spreken we dan? En wie bepaalt waarom een aantal ervan wellicht ‘gemeenschappelijk’ zijn?

[ThH]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: