Spring naar inhoud

Laatste Fase Voor De As Rechts-Extreemrechts?

19/06/2012

Olivier Ferrand, de voorzitter van de Franse socialistische denktank Terra Nova, heeft vaker over de problematiek van het in elkaar schuiven van rechts (UMP) en extreemrechts (FN) in Frankrijk geschreven. Regelmatig heb ik me daarbij afgevraagd of daarvan in Nederland eveneens sprake zou kunnen zijn. En ja hoor, het CDA, bij monde van zijn leider Van Haarsma Buma, spreekt over de VVD (te vergelijken met de UMP) in termen van ‘PVV Light’ (zie de site Joop.nl, 18 juni 2012). Het proces is dus een eind gevorderd

Ferrand onderscheidt in dit proces drie fasen. Het eerste betreft de ideologische convergentie, die in Frankrijk terug gaat tot de jaren zeventig. Elementen ervan verwijzen naar de vreemdelingen- en veiligheidsproblematiek, het zoeken naar zondebokken, de islamofobie, etc.

De tweede fase verloopt in de vorm van een menselijke convergentie. Die voltrekt zich vooral in wat Ferrand de ‘virtuele agora’ noemt. Hij verwijst daarmee naar de ‘blogosfeer’, te weten de vele blogs waarop UMP en FN sympathisanten van gedachten wisselen met woordvoerders en politici van de beiden partijen. Daar wordt bijvoorbeeld ook de groeiende sympathie van UMP-ers voor Marine Le Pen (FN) verwoord.

De derde fase is de institutionele convergentie. Natuurlijk wordt officieel door beide partijen een alliantie van de hand gewezen. Maar Marine Le Pen heeft wel een micropartij opgericht, het SIEL (Souveraineté, indépendance et liberté; Soevereiniteit, onafhankelijkheid en vrijheid). Dit SIEL heeft tot doel het vormen van een pool mogelijk te maken, waardoor het FN en andere politieke partijen die dat willen samen een meerderheid kunnen organiseren (zoals in Nederland verschillende partijen een lijstverbinding aangaan).

Rode man

In de UMP zijn verschillende stromingen actief die daar wel oren naar hebben. Het zijn stromingen, die denken langs de lijnen van de islamofobie en het bestrijden van het zogeheten ‘steuntrekkersgedrag’, dat zij als een ‘kanker van de Franse samenleving’ ervaren. Een andere, tot een pool drijvende kracht is de sterk aanwezig wil bij UMP en FN om een dam op te werpen tegen ‘links’.

Ferrand stelt tot slot nog de vraag of dit versmelten van rechts en extreemrechts zich alleen in Frankrijk voordoet. Dat is geenszins het geval merkt hij op. Kijk eens naar wat er gebeurt in landen als Italië, Oostenrijk, Denemarken en…Nederland. In elk land op zijn eigen wijze ontwaart men in het politieke landschap de vorming van de as rechts-extreemrechts. In Nederland dus inmiddels ‘PVV Light’…

[Vrij naar Olivier Ferrand in Le Monde van 16 juni 2012; ThH]

[Beeldmateriaal van de Rotterdamse dichter en illustrator Manuel Kneepkens]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: