Spring naar inhoud

Mexico: Een Kroniek Van Opstanden

29/07/2012

Het zomernummer van het Franse weeblad Le Monde libertaire is geheel gewijd aan Mexico en de verschillende opstanden in de afgelopen twee eeuwen. Hoewel het een ander continent betreft en een andere culturele geschiedenis kent, gaat het over dezelfde strijd als in Europa: de pogingen om onderdrukking door de rijke overheersers af te werpen. Vraagt men zich af wat al die strijd tot nu toe heeft opgeleverd, dan kan men constateren dat in Mexico zowel als in Europa het kapitaal, de laatste dertig jaren onder invloed van het neoliberalisme, heeft gezegevierd door grote groepen mensen in armoe te dompelen

Het eerste artikel over de gang van zaken draagt als titel ‘200 jaar na de Onafhankelijkheid, 100 jaar na de Revolutie’. Het is een analyse waaruit valt op te maken: niets is echt veranderd. Een ander artikel gaat over de strijd om het water van Mexico. Hoe verwerven multinationale ondernemingen de macht over het watergebruik? De weg loopt via de privatisering van de publieke dienst waarna de creatie van ‘gebrek aan water’ volgt om vervolgens de prijs van water op te drijven. Uiteraard komt het tot verzet tegen dit legale banditisme, dat ons maar al te bekend voorkomt.

Verder in dit nummer ‘De geschiedenis van het anarchisme en de anarchisten in Mexico’. Daarbij komen vragen aan de orde als ‘Wie zijn de voorlopers?’ en ‘Langs welke wegen worden de denkbeelden van klassieke Europese anarchisten in Mexico geïntroduceerd?’. Het nummer leert ook dat er een Liberale Mexicaanse partij heeft bestaan, die zich in 1911 met een Manifest tot het Mexicaanse volk richtte. Uit dat Manifest maak ik op de ‘liberaal’ gelezen moet worden voor ‘libertair’…

De opstandigheid in Mexico gaat al terug tot 1492, zo blijkt uit het artikel ‘Voor grond en autonomie’. Hierin wordt de oorsprong en de organisatie behandeld van de indiaanse revolte in Mexico, lopend tot het latere zapatisme en de effecten ervan tot in onze tijd.

Wat men zich kan afvragen is, nadat men die verschillende vormen van strijd en al die opstanden heeft gelezen: hoe is het toch mogelijk dat de actualiteit zo’n tragische toonzetting heeft?

[ThH]

LE MONDE LIBERTAIRE hors-série nr. 45, van 12 juli tot 12 september 2012, 54 blz., prijs 4 euro.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: