Spring naar inhoud

Pierre Bourdieu: ‘Ik legde de ramp vast’

01/08/2012

De grote Franse socioloog Pierre Bourdieu (1930-2002) heeft in zijn jonge jaren aan de universiteit van Algiers gedoceerd (1958-1961). Dat was dus in de periode dat de bevrijdingsoorlog werd gevoerd door de Algerijnen om onder het koloniale juk van de Fransen uit te komen. Bourdieu had als geëngageerde socioloog oog voor de misère die het koloniale bewind veroorzaakte. Het blijkt nu dat hij ook een begenadigd fotograaf was, die, zoals hij zelf zegt, de ramp van het kolonialisme vastlegde.

In het Franse weekblad Marianne van 28 juli-3 augustus 2012 worden daar twee pagina’s aan besteed onder de titel: ‘Bourdieu, de ogen wijd open gesperd’. Een en ander is geplaatst in het kader van de 50ste verjaardag van de beëindiging van de Frans-Algerijnse oorlog. In het Chateau van Tours loopt nu een fototentoonstelling van foto’s door Bourdieu gemaakt in de jaren dat hij in Algerije verbleef. De tentoonstelling duurt tot 4 november dit jaar.

Een van de foto’s die in Marianne zijn opgenomen, betreft een Frans concentratiekamp in Algerije (zie hierboven). Die kampen werden door de Franse autoriteiten ‘centra van hergroepering’ genoemd. Ze markeerden het geweld van het koloniale systeem. Ze waren opgezet om de Algerijnse bevolking te ‘controleren’ in de gebieden waar verzetshaarden voorkwamen. Daarbij was het doel om familie- en sociale verbanden van de Algerijnse bevolking letterlijk te breken. Bourdieu heeft er als socioloog veel van opgestoken hoe een overheersend systeem, zijn dominantie laat voelen…

[ThH]

Voor meer informatie over de tentoonstelling klik HIER  (klik op die site op ‘hors les murs’; de site is Frans- en Engelstalig).

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.