Skip to content

Woede 11

09/09/2012

Siné Mensuel opent het seizoen krachtig. Een lawine aan beeldmateriaal in de vorm van karikaturen en beeldagitatie. Maar ook een groot interview over de kapitalistische school en een sfeertekening van de handel en wandel van rooms-katholieke integristen. De vrouw van Siné, Catherine, die de directie voert van dit maandblad, pakt in de vorm van een wervend overzicht uit, over hun beider medewerking aan een toenmalig Frans, vaak schokkend, televisieprogramma van Michel Polac.

Michel Polac (1930-2012) overleed begin augustus dit jaar. Het betreft een Franse journalist (pers, radio, televisie), literatuurcriticus, filmer, televisieproducent. In de jaren tachtig (1981-1987) had hij op TF1 een eigen programma getiteld ‘Droit de réponse’ (Recht op antwoord). De aanloop was wat zoetig, maar daarna barste het los, zo is bij Catherine Sinet te lezen. Uit haar beschrijving spreekt soms woede. Toen de zender TF1 in 1987 werd geprivatiseerd, werd het programma van het scherm gehaald. Privatisering en censuur, ja ook dat hangt met elkaar samen!

Het grote interview besteedt aandacht aan het werk van de wetenschappelijke onderzoekers Christian Laval en Guy Dreux over ‘de school in dienst van de ondernemingen’. Uitgangspunt van het interview met hen, is het zojuist heruitgegeven boek ‘La nouvelle école capitaliste’ (De nieuwe kapitalistische school; ik ga dit boek op deze site bespreken).

Siné Mensuel onderhoudt hen over hoe het Franse schoolsysteem (van kleuterschool tot en met de universiteit) naar neoliberaal inzicht is ingericht. Dit betekent dat het doel van het systeem is werkers (denk aan mieren) te formeren, die in staat zijn aan de vereisten van ondernemingen te beantwoorden. Het gaat scholen in die optiek om de productie van kennis, die de factor winstgevendheid heeft geassimileerd.

Vervolgens de integristen.

Die komen in een reportage aanbod. `Het gaat over afvallige rooms-katholieken van de ergste soort. Een van de mensen van Siné Mensuel is daarvoor anderhalve maand ‘undercover’ gegaan bij deze religieuze extremisten (onder wie menig aanhanger van Front National), die met name in Frankrijk meer en meer aanhang krijgen onder de ‘traditionele’ rooms-katholieken. Ook het Vaticaan zoekt toenadering…

Het Vaticaan is financieel zowat blut, maar onder de integristen schijnt veel geld te zitten. Het lijkt er dus op, zo leest men bij Siné Mensuel dat het in het Vaticaan niet zo zeer gaat over de vraag of voortaan weer de mis in het Latijn wordt opgedragen (wat de integristen willen), maar hoe komen we aan het geld dat op Zwitserse banken staat (de integristen kennen met hun oprichter Lefebvre een Zwitserse herkomst).

Uiteraard in Siné Mensuel ook nog de financiële crisis als onderwerp. Voldoende is naar het beeldmateriaal te verwijzen om te weten waarover het gaat:

Spanje vandaag

 Siné Mensuel roept ook op de Pussy Riot via de site http://www.change.org/freepussyriot te ondersteunen. Er wordt een chanson van Poetin bij geleverd:

De verschrikkelijkste prent correspondeert met de ‘Ballade van de gehangenen’. Daarmee in verband staat de bespreking van een boek van Phillipe Cohen-Grillet, Haut et court (Hoog en kort). Hoe kan je grappig zijn met het meest afschuwelijke… Fransen weten daarvan. Zo zijn de verhalen van Octave Mirbeau verzameld onder de titel Contes cruels (Wrede verhalen). Bij de uitgeverij Iris is net een brochure over Mirbeau verschenen (ik ga die nog bespreken).

Verhalen worden verteld, ook die over de anarchie. In Siné Mensuel in dit geval onder de titel ‘Explosies van de vrijheid in Spanje’:

Kortom, een zeer geslaagde rentree van Siné. En dan te weten, zoals een Nederlandse kennis mij erop wees, dat dit blad, en andere uiterst kritische uitgaven, is aan te schaffen bij de Franse sigarenboer (een ‘Tabac’, een ‘Maison de la Presse’) in het kleinste dorp.

[ThH]

SINÉ MENSUEL nr. 12, september 2012, 32 blz., prijs 4, 80 euro (zie de site: http://www.sinemensuel.com/ ).

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s