Spring naar inhoud

Gouden Regel: Een Ideologische Dwaasheid

26/09/2012

Het Franse weekblad Marianne van 22-28 september 2012 heeft het debat geopend over het Europese verdrag inzake stabiliteit, coördinatie en bestuur. Daarin komt in art. 3 de zogeheten ‘gouden regel’ voor. De eerste vier debaters hebben op uitnodiging van Marianne reeds de ring betreden.

Een van hen is Jacques Généreux, docent economie bij Politieke Wetenschappen (een van de universiteiten van Parijs) en landelijk secretaris voor economie van de Franse ‘Parti de Gauche’, een politieke partij links van de PS van Hollande.

Zonder schuld, geen economie

De ‘gouden regel’ is een maatstaf voor het maximale structurele tekort dat een deelnemende staat (binnen de eurozone) zich mag veroorloven (maximaal gelijk aan 0,5 % van het bruto binnenlands product). Als deze nieuwe ‘stabiliteitsregels’ gaan gelden, zijn de nationale staten verplicht deze in hun wetgeving (of liever nog in hun grondwet) op te nemen. Die regel noemt Généreux puur en simpel een afwijzing van de democratie.

Trouw aan hun dictatoriale neigingen, die reeds voorafgaande Europese verdragen – zonder referendum – inspireerden, willen regeringen het verdrag ondertekenen. Wat de resultaten van daaropvolgende verkiezingen ook zijn, een (nieuwe) regering zal niet anders kunnen dan de budgettaire politiek volgen, die de uitkomst is van een neoliberaal dogma, aldus Généreux.

De een: ‘Om de schulden af te lossen’. De ander: ‘Ik heb al gegeven.’

Daarnaast is de ‘gouden regel’ een economisch-politieke stommiteit. De publieke schuldendrempel is zo laag, dat bijna elke politieke uitgave zal leiden tot overschrijding. Die kan weer een afstraffing opleveren van een instantie van de superstaat Europa, gelet op de overige bepalingen van het verdrag. Maar zonder schuld, kan volgens Généreux geen enkele moderne economie bestaan. Er speelt dus iets heel anders.

Genadeslag aan de sociale staat

De politieke reden die achter de ‘gouden regel’ schuilgaat is volgens Généreux de volgende. De voorstanders ervan willen geen sociale staat die investeert in zaken als onderwijs, gezondheidszorg, wetenschappelijk onderzoek, huisvesting, openbaar vervoer, sociale zekerheid. Zij willen dat dit alles tot de productieve activiteiten van het particuliere bedrijfsleven behoort. Langs die weg willen zij bereiken dat het sociale leven nog verder wordt opengesteld voor het winstbejag van marktgerichte ondernemers.

Dat is het doel van het politieke project met de ‘gouden regel’. Het moet de genadeslag voor de sociale staat opleveren!

[bewerking ThH]

[Beeldmateriaal ontleend aan Siné Mensuel nr. 12, september 2012]

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: