Spring naar inhoud

Financiële Markten Goed Uit

04/10/2012

Nederlandse sociaaldemocraten (PvdA) hebben een deelakkoord gesloten met neoliberalen (VVD). Dit kan niet anders betekenen dan dat de sociaaldemocraten nog enger het neoliberalisme in hun armen hebben genomen dan ze al deden. En in Frankrijk?

Verkiezingsbeloftes

In Frankrijk is het niet anders. ‘Dr. François had beloofd over het Europese Financiële Pact (nog onder Sarkozy geaccordeerd) opnieuw te gaan onderhandelen. Mister Hollande heeft het bijna zonder morren in zijn geheel geaccepteerd’, aldus memoreert een van de leden van de ‘verbijsterde economen’, Pierre Concialdi in Siné Mensuel nr. 13 – oktober 2012 (waaraan ik ook het beeldmateriaal ontleen). Zo gaat het met verkiezingsbeloftes!

Niets te vrezen van het Financiële Pact… Lees zelf maar…

Het Pact met zijn ‘gouden regel’ (maximaal 0,5, % structureel tekort) levert ons over aan het gecijfer van Europese technocraten. Dat niet alleen. Omdat er geen enkel onderscheid wordt gemaakt naar soorten publieke uitgaven, wordt het door de ‘gouden regel’, aldus Concialdi, moeilijk te lenen voor noodzakelijke uitgaven voor toekomstige publieke diensten.

Dat is koren op de neoliberale molen: het Pact verlamt de budgettaire politiek met het doel alle kansen te bieden aan de financiële markten. Die zijn er goed mee uit.

Zeg maar dag met je handje tegen de Europese democratie en solidariteit. Wat we onder onze ogen zien gebeuren, ook in Nederland, is een droom voor financiers en een nachtmerrie voor het salariaat.

[ThH]

Aanvulling

Het bovenstaande is slechts een enkel argument uit een veel ruimer opgezet artikel over deze materie van de ‘verbijsterde economen’; zie uitgebreid, zonder muizenval:

http://www.atterres.org/article/les-economistes-atterrés-mettent-en-garde-contre-le-traité-budgétaire

 

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: