Spring naar inhoud

Woede 12

10/10/2012

Het jachtseizoen is in Frankrijk weer geopend (van 9 september tot 28 februari). Dat haalt de jagers altijd weer de woede op de hals van Franse maandblad Siné Mensuel. Gedurende zeven maanden is het weer oppassen geblazen voor dier en mens. Volgens het Nationale bureau voor de jacht worden er jaarlijks 30 miljoen dieren afgeslacht. Onder mensen vallen tientallen doden en doen zich honderden ongelukken voor (onder jagers zelf maar ook onder toevallige passanten).

Veel van de dieren worden voor de jacht gefokt en zijn daarmee ook redelijk tam en een gemakkelijke prooi voor jagers (zoals wilde zwijnen en patrijzen). In de Franse jacht business gaat gemiddeld ruim twee miljard euro om. Soms wordt een kat het slachtoffer van zo’n barbaar:

‘Ik heb er een hekel aan om met lege handen thuis te komen’.

Een andere zaak die Siné niet lekker zit, is wat het Franse weekblad Charlie Hebdo een paar weken geleden met de publicatie van anti-Mohammed prenten aan rel veroorzaakte. In dat geval krijgt het weekblad verweten mee te huilen met de wolven in het bos, omdat het inspeelt op de reactionaire kruistocht die Marine Le Pen (Front National) is begonnen, aldus Warschawski, ‘onze correspondent in Israel’, van  Siné Mensuel.

‘Wouah!’, ‘Een satanisch vers’.

In dit nummer twee vraaggesprekken, het ene met de ambassadeur van Palestina bij de Unesco, Elias Sanbar en het andere met de oud-profvoetballer Lilian Thuran (wereldkampioen in 1998).

Siné Mensuel spreekt met Sanbar naar aanleiding van de al jaren lopende wens van Palestina om lid van de UNO te worden om daarmee eindelijk als Palestijns volk erkenning te krijgen. Met Thuran wordt bijgepraat over de door hem in 2008 opgerichte stichting ‘Onderwijs tegen racisme’. Zijn boodschap is: ‘Men wordt niet geboren als racist, maar men kan het worden!’.

Naast de bekende columns van diverse regelmatige medewerkers aan het maandblad en veel, heel veel harde politieke strips en cartoons, nog deze uitsmijter van Siné zelf:

– Op pastoors afgeven –

‘Maar verdomme, dit is echt niet te vreten!’.

[ThH]

SINÉ MENSUEL nr. 13, oktober 2013, 31 blz., prijs 4,80 euro

[Beeldmateriaal ontleend aan Siné Mensuel nr. 13, 2012.]

 

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: