Spring naar inhoud

Rechtse Lijn: Verbindingsstreepje Tussen ‘Rechts’ En ‘Extreemrechts’

05/11/2012

In het Franse dagblad Le Monde van 26 oktober 2012 stond het bericht dat de politieke, Franse club Ligne droite (Rechtse lijn) net een vergadering had belegd in Parijs. Deze jonge club heeft zich met name sterk gemaakt tijdens de tweede ronde in de afgelopen Franse presidentsverkiezing. Zij ijveren voor het samenspannen tussen rechts en extreemrechts, dat wil zeggen tussen de UMP (partij van Sarkozy) en de FN (partij van Marine Le Pen).

Clubgeest

De clubgeest van Ligne droite, zo bevestigen de leiders van deze ‘denktank’, wordt beheerst door de afkeer van links. ‘Onze tegenstander, dat is links. En die gaan we verslaan’.

De club bestaat naar eigen zeggen uit ongeveer 200 mensen, voornamelijk UMP aanhangers en leden. Zij menen dat de FN nu ‘niet meer als een gevaar moet worden gezien omdat het inmiddels een ‘republikeinse partij’ is geworden’, zo oppert ook de voorzitter, een oud-hoofdcommissaris van politie van de club.

Op lokaal en regionaal niveau is er tussen Ligne droite en de FN contact betreffende een ‘go-between’, waarop ook de tweede man van de FN een welwillend oog heeft gericht.

Conservatief beraad

Dit bericht in Le Monde valt samen met een bericht in de Volkskrant van dezelfde dag. Daar vindt men aandacht voor het CDA-congres dat de dag erop zal plaatsvinden. Maar het wil dat ook het Conservatief Beraad, een politieke club die los staat van het CDA maar wel door CDA’ers wordt bevolkt, op dat zelfde moment een bijeenkomst houdt.

Die club heet voluit Christelijke Conservatief Beraad (CCB). Zij houdt haar vergadering over de inhoud van ‘christelijke’. Dat is politiek niet zo interessant, ware het niet dat we als medeoprichter en bestuurslid van het CCB Bart-Jan Spruyt tegen komen. Dat is de man die ook de Edmund Burke Stichting oprichtte om het   conservatisme te promoten.

Deze stichting legde het aan met Geert Wilders omdat hij ideeën verkondigt, die met die van de stichting convergeren. Uiteindelijk is dat op niets uitgelopen. Daarin ligt waarschijnlijk de reden dat Spruyt het nu over de lijn van het CCB gooit. Want diens ideeën lijken onveranderd.

Zo voert de Volkskrant hem sprekend op met: ‘Straal uit dat de eigen natie boven Europa gaat en dat de eigen identiteit verkieslijk is boven een multiculturele samenleving. Dat soort dingen. Langs zo’n weg kan het CDA weer de fatsoenlijk rechtse, conservatieve volkspartij van weleer worden’.

Verbindingsstreepje

Wat Spruyt hier ventileert – eigen natie, eigen identiteit, anti-multiculturele –, betreft elementen die men ook kan terugvinden in de UMP en FN in Frankrijk. Wat kan CDA dus redden, volgens de lokroep van Spruyt? Een verbindingsstreepje tussen CDA-PVV? Hoe dat gaat uitpakken zullen we zien in het oppositie voeren tegen het VVD-PvdA kabinet, overigens ook met een verbindingsstreepje…

Thom Holterman

 

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: