Spring naar inhoud

Cartoonist Siné en Anarchie…

06/11/2012

De bekende Franse cartoonist Siné leeft al enkele jaren met een medicinale zuurstof cilinder bij de hand. Maar nu is er ook leukemie bij hem geconstateerd. Kortom, geen zaken waarvan je vrolijk wordt. Nochtans wordt er flink de spot mee gedreven, zo blijkt uit het onlangs uitgekomen nummer van Siné Mensuel (nr. 14, november 2012), met groot op de voorkant: Sterven? Eerder kapot gaan!

Dat de zaken ook ernstig worden genomen, spreekt uit het feit dat het maandelijkse interview dit keer met Siné zelf is gehouden. Ik vertaal er enkele saillante passages uit en voeg er verscheidene, in dit nummer verschenen, cartoons die op Siné’s actuele situatie slaan, aan toe.

Siné en anarchie…

Intro

Siné. Bob voor intimi. Geboren in 1928.

De vorige eeuw doorgekomen al protesterend:

Tegen alle religies, die bedwelmende opiaten,

Tegen de machtigen, die zich niets aantrekken van hen die zich werkend afmatten,

Maar ook al feestend en voor jazz en vriendschap levend,

Lullend, omdat het leven kort is.

Vraag: ‘Wat denk je van de actuele crisis?’

Siné: De crisis, welke crisis? In al zijn onderdelen bedacht, net als religie. Georkestreerd door de meesterhand van een handvol onverzadigbare kapitalisten, om het volk angst aan te praten, zodat ze door kunnen gaan zich vol te vreten, terwijl ze de aandacht afleiden. […] Het zijn geen sadisten, ze doen het slechts om zich meer en meer te verrijken.

Onze politici hebben niet de geringste kans welke invloed ook uit te oefenen op hun onverbiddelijke systeem. Het enige middel dat een eind daaraan kan maken is: REVOLUTIE. Verbrand alle vlaggen en hijs, uiteindelijke, de zwarte. Laat je niet voor de gek houden door te geloven dat het anders kan. […]

Vraag: ‘Als er iets is dat je zou willen dat de socialisten moeten doen, wat dan?’

Siné: Het leger afschaffen!

Vraag: ‘Welke periode van je leven heeft je voorkeur?’

Siné: Mei 68! Ik heb daar nog de warmste herinneringen aan. Het feest, de vreugde, de gekte, de hysterie… en een onmetelijke hoop! Ik richtte toen het weekblad L’Enragé (De razende) op; ik tekende, drukte en verspreidde het. Ik werkte 16 uur per dag, ik die een fan ben van Het recht op luiheid van Lafargue! Ik voelde me goed in mijn vel, mooi en nuttig, GE-LUK-KIG! […]

Vraag: ‘Wat versta je onder anarchie?’

Siné: Men noemt mij anarchist, maar ik heb te veel respect voor dat woord, om te pretenderen dat ik het echt ben. Ik houd het erop dat het anarchisme het verst geëvolueerde stadium van een maatschappij is. Ik ben echter niet zo sterk om dat te bereiken. Maar waar is, dat ik lak heb aan regels. Ik noem mij liever libertair, anticonformist… Ni dieu ni maître. Ik voel me meer sentimenteel dan revolutionair. In feite drijf ik op mijn instinct.

Dokter: ‘In feite vermenigvuldigen de witte bloedlichaampjes zich bij u op een anarchistische wijze…’. Siné: ‘Leve Ravachol!’.

Ik houd van de zwarte vlag, veel meer dan van de rode, en ik voel een grenzeloze bewondering voor Durruti, voor Makhno. Ik kan mij echter niet met dit soort mensen meten. Ik ben te veel een genotzoeker om een anarchist te zijn. Ik houd van drinken, vrijen, feesten en dat lijkt me, helaas, een beetje onverenigbaar ermee.

*

Daarna komen in het interview uitgebreid ter sprake de onderwerpen muziek, religie, de beschuldiging van antisemitisme (hoewel hij alle rechtsgedingen daaromtrent gewonnen heeft, blijft hij zich diep gekwetst voelen) en de zaak-Charlie Hebdo (zijn ontslag op staande voet na 17 jaar trouwe dienst bij dat weekblad).

*

Het blijkt dat zijn hart al van jongs af aan uit gaat naar de jazz. Hij ziet alle religies, in ieder geval die van Het Boek, als uitgevonden door bedriegers met het doel te heersen. Door met de rammelaar angst voor de dood wakker te schudden, zo oppert hij, weten zij miljoenen mensen te bedwelmen. Geloven aan het delen van het brood of het veranderen van water in wijn, geloven dat een baardaap over water kan lopen en dat men door het eten van een hostie, diens lichaam eet, dat is van een zo grote achterlijkheid, dat ik (Siné) niet in staat ben te begrijpen hoe goed ontwikkelde mensen dergelijke stompzinnigheden kunnen slikken.

*

Laatste vraag: ‘Wat vind je zelf je beste karikatuur?’

Siné: Die, met een groep zwartrokken geknield rond een groot kruis, onderwijl een Afrikaan bespottend, diep gebogen voor een totempaal.

[ThH]

[Cartoon met kruis en totempaal overgenomen uit Siné, 60 ans de dessins, Parijs, 2009.]

Update

Hierboven wordt gewag gemaakt van het diepe geschil dat Siné en het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo gescheiden houdt. Op 14 december 2012 heeft een Parijse rechtbank uitspraak gedaan in die zaak en heeft Charlie Hebdo veroordeeld wegens onterecht ontslag op staande voet van Siné; meer hierover, klik HIER.

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: