Skip to content

Woede 13

07/11/2012
tags:

Op zijn 84ste jaar is bij de Franse cartoonist en oprichter van Siné Mensuel leukemie ontdekt. Zoals de voorkant van de omslag van het zojuist verschenen nummer 14 leert, heeft hij ook een aanval van helderheid gekregen. Het is een van de manier de ernst van de situatie te verdrijven. Overigens spreekt die helderheid uit het interview met Siné, dat ik al voor een deel in vertaling opnam (klik HIER).

Verder is het een nummer als van ouds. Het moet het hebben van het overvloedige beeldmateriaal en wel als volgt. Al jaren werken de arbeidsbureaus niet naar behoren. Daarover een artikel onder de kop ‘Naar het arbeidsbureau moeten is hard, maar werken is dat ook’. Op vele wijzen in beeld gebracht, ondermeer zo:

‘Het spijt me…’. ‘Ik heb geen baantjes in strijkwerk…’

Nu de socialisten in Frankrijk aan de macht zijn zullen de Roma’s wel anders behandeld worden dan onder Sarkozy. En het politieoptreden zal ook een verschil uit maken. Vergeet het maar, leert Siné Mensuel . Het blad kopt: ‘Onder Valls is het met de politie als van ouds’ (Manuel Valls is minister van binnenlandse zaken). Er worden daarna enkele incidenten uitgemeten.

‘Aangenaam kennis met u te hebben gemaakt. Met wie kan ik contact opnemen?’ ‘Kijk, dit is mijn naam. En mijn telefoonnummer is 17.’ [17 is het nummer voor noodoproep politie]

Verder treft men aan een bespreking van een boek over hoe we kunnen proberen het kapitalisme achter ons te laten. Daarvoor is mede nodig te stoppen met het volgen van de wetten van de kapitalistische logica. Vandaar de volgende raad van een oude bekende:

‘Je predikt ongehoorzaamheid aan de regels, knul?’ ‘Wordt dan eerst ondernemer!!’

Tevens wordt in Siné Mensuel aandacht besteed aan de terugkeer van verschillende sterren uit de rock tijd. Daar ontbreekt Bob Dylan niet, die, zoals wordt opgemerkt, op zijn 71ste jaar met de nieuwe CD Tempest enkele van zijn beste songs uit zijn hele carrière aflevert. Maar de Rolling Stones mogen er ook zijn:

‘Ouwetjes?’ ‘Hé…wij lazen Siné al toen we klein waren’.

 En natuurlijk is er commentaar op het bizarre besluit om de EU de Nobelprijs voor de vrede toe te kennen:

[ThH]

SINÉ MENSUEL, nummer 14, november 2012, 32 blz., prijs 4,80 euro.

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.