Spring naar inhoud

Britse Infiltrant Ontmaskerd

09/11/2012

Uiteindelijk is gebleken dat een ‘clandestiene’ figuur zich binnen de groep van Tarnac heeft opgehouden, zo meldt het Franse dabblad Le Monde van 9 november 2012. Het is de Engelsman Mark Kennedy, 42 jaar, die opereerde onder naam Mark Stone, Zijn beroep: Britse politieman die zich infiltreert in de andersglobaliseringsbeweging van 2003 tot 2010 (vergaderingen van de anti-G20 acties, antiracisme manifestaties).

De man die loenste

Hij viel vooral op omdat hij loenste en dat anderen wel maar hij nooit werd opgepakt. Tot in 2009, toen hij deel nam aan de organisatie van de bezetting van een kolencentrale in Engeland. Alle deelnemers daaraan werden ondervraagd, behalve hij. In oktober 20110 vond een confrontatie plaats, die door de activisten was georganiseerd. Daarbij werd hij ontmaskerd.  Een en ander leidde in Engeland tot een schandaal.

De organisatie, de National Public Order Intelligence Unit, een Engelse organisatie die tegen ‘binnenlands’ terrorisme strijdt, waarvoor Mark Kennedy / Stone werkte, is vervolgens opgeheven. Betekent dat het einde van dit soort optreden? Neen, natuurlijk niet, want inmiddels is de opvolger van deze organisatie actief: de National Domestic Extremism Unit…

Pikant

Politiek en juridisch pikant is, dat Mark Kennedy / Stone in Frankrijk opdook in de affaire Tarnac, die openlijk in november vier jaar geleden begon met een inval in een boerderij in het plaatsje Tarnac. Daar werd toen een groep mensen onder grote mediatieke belangstelling in alle vroegte van bed gelicht op verdenking van sabotagedaden aan een spoorlijn.

Ook na vier jaar is daar concreet nog geen spoor van bewijs voor geleverd door justitie. En zoals in Le Monde wordt opgemerkt door een van de advocaten van een lid van de groep: ‘Wat is het woord van zo’n politie-infiltrant waard?’ ‘Hij moet aan de organisatie waarvoor hij werkt bewijzen dat zijn aanwezigheid belangrijk is, waardoor zo’n personage sterk geneigd is de affaire waarin hij meent verwikkeld te zijn, te dramatiseren en te overdrijven’.

Welk gevolg de ontmaskering voor het verloop van de affaire Tarnac heeft, is (nog) niet duidelijk. Maar ten aanzien van een overheid die legaal heet op te treden, wordt weer eens het zoveelste bewijs geleverd, dat daar geen hout van klopt.

ThH

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: