Spring naar inhoud

De Grootheid van Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919)

13/11/2012

AFGELASTING

Update 20 november

Omdat de auteur Stutje van de nieuwe Domela biografie ondanks eerdere toezegging niet blijkt te komen, gaat het Domela-symposium aanstaande zondag (25 november) niet door.

In mei van dit jaar publiceerde uitgeverij Atlas/Contact een nieuwe biografie van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, belangrijkste grondlegger van het socialisme en anarchisme in Nederland. Ze is geschreven door Jan Willem Stutje en bevat nogal wat kritiek op de voorman. Voor het Ferdinand Domela Nieuwenhuis-Fonds, dat als doel heeft de herinnering aan leven en werken van Domela Nieuwenhuis in stand te houden, is dat voldoende reden om op zondag 25 november een middag te organiseren over Domela Nieuwenhuis en Stutje’s biografie onder de titel De grootheid van Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

Programma

Op deze middag zal  – aan de hand van een aantal aspecten van het optreden van Domela Nieuwenhuis  – zijn belang nog eens kritisch tegen het licht gehouden worden. Deelnemers zijn:

Jan Willem Stutje, eerder biograaf van de communist Paul de Groot en de trotskist Ernest Mandel. Hij spreekt over het schrijven van de biografie van Domela Nieuwenhuis.

Rudolf de Jong, voormalig hoofd van het kabinet anarchisme van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en bestuurslid van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis-Fonds. Hij spreekt over Domela’s internationalisme.

Marianne Braun, kenner van vrouwengeschiedenis en biografe van Wilhelmina Drucker. Over Domela Nieuwenhuis en de vrouw.

Dennis Bos, directeur van het Instituut voor Geschiedenis van de Rijksuniversiteit Leiden. Over Domela Nieuwenhuis, de Commune en de revolutie.

De middag zal geleid worden door Homme Wedman, voormalig medewerker van het Kossmann Instituut voor Geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen, biograaf van Christiaan Cornelissen en bestuurslid van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis-Fonds.

Plaats

U bent van harte welkom de bijeenkomst bij te wonen op 25 november 2012 in het Museum Willem van Haren en Domela Nieuwenhuis Museum, Minckelerstraat 11, Heerenveen. Aanvang 14.00 uur. Om 13.00 is er een rondleiding door het Domela Nieuwenhuis Museum door Bert Altena, secretaris van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis-Fonds.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bert Altena, altena@eshcc.eur.nl of 023-5366526.

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: