Skip to content

Woede 14

10/12/2012

Sinet

‘De woede is stil en heimelijk bij de mensen die echt lijden en waar de woede zich politiek uitdrukt is dat vooral in een stem voor Mariene Le Pen [in Nederland: Geert Wilders]’, aldus reageert dit keer Jean-Marie Laclavetine in het gebruikelijke maandelijkse interview in Siné Mensuel nummer 15 (december 2012). Waar Jean-Marie zich tegen keert is het conformisme van de massa en de afwezigheid van intellectuele betrokkenheid: ‘De orde heerst in het denken en de kunst’, observeert hij.

p.17con

Kunst maakt intelligent

Ik…ben…steeds minder…een dombo

Wat in deze aflevering van Siné Mensuel opvalt, is dat de onvrede en ergernis over de politiek van de regerende socialistische partij ook bij supporters van die partij groeit. Stelselmatig wordt namelijk in bepaalde zaken een andere koers gevaren dan voor de verkiezingen beloofd, zoals in het cannabisbeleid. Of bepaalde aangekondigde veranderingen gaan niet snel genoeg, somtijds wordt zelfs stilstand opgemerkt.

p.10.zweef

‘Ik zweef om het debat wat te bevorderen.’

Waar de regering onder andere stil zit, is op het terrein van de rechtspraktijk. ‘Na de hysterie de inertie?, vraagt Siné Mensuel zich af. Dat doet zich voor bij de Raad voor de arbeidsgeschillen, waar mensen soms tot drie jaar moeten wachten alvorens een zaak in behandeling wordt genomen. Vandaar:

p.12.snel

Een werknemer tegen zijn baas: ‘Ik aarzel tussen de Raad voor de arbeidsgeschillen of een snelle afwikkeling…’

Wat veel kwaad bloed zet is het doordrijven van de bouw van een nieuw vliegveld in de omgeving van Nantes (in het dorp Notre-Dame-Des-Landes). De huidige socialistische minister-president Ayrault was jaren burgemeester van Nantes. Het is ‘zijn’ grote project geweest.

Van vele zijden wordt erop aangedrongen, en niet alleen door de ‘gebruikelijke’ demonstranten, dit project niet uit te voeren, vanwege verkeerde, gemanipuleerde, verouderde aannames. Financieel, juridisch en milieutechnisch rammelt het prestige project van alle kanten. Tegen het verzet wordt met politiegeweld opgetreden als onder Sarkozy (‘Es gibt kein Unterschied!’, als het om uitoefenen van macht gaat):

p.2.zaag

‘Wij komen u wennen aan een leven met het geluid van overvliegende toestellen!’

Verder de gebruikelijke rubrieken, maar het blad moet vooral bekeken worden. En vooral nog een fijne, rustige Kerst met een van de gemeenste cartoons uit dit nummer:

Kindje

‘En hoe zouden ze hem nu nog willen kruisigen, ons kleintje, hè!’

[ThH]

SINÉ MENSUEL nr. 15, december 2012, 32 blz., prijs 4,80 euro

[Al het beeldmateriaal is ook dit keer afkomstig uit het hier aangekondigde nummer.]

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s