Skip to content

Woede 16

12/02/2013

Sinet

De februari aflevering van Siné Mensuel draagt voor een deel een ‘groen’ karakter. Zo is er aandacht voor de problematiek van de aanleg van een nieuw vliegveld bij Nantes. Rond 1650 ha. grond is daar tot ‘uitgestelde ontwikkelingszone’ (ZAD) verklaard. Daarvan is 850 ha. in handen van de regionale overheid en 140 behoort toe aan Vinci (een internationaal opererend Frans onroerend goed maatschappij, die autosnelwegen in zijn pakket heeft zitten, concessionaris van vliegvelden in Portugal hoopt te worden, beheerder van de hoge snelheidslijn Tours-Bordeaux tracht te worden; bron: advertentie van Vinci in Le Monde van 9 februari 2013). De rest van het grondgebied is van boeren (650 ha.). Die wonen er en hebben er hun agrarische beroepsactiviteiten en melkveehouderijen.

Een heel dorp moet verdwijnen en ruim 80 boerenbedrijven moeten worden opgedoekt. Het verzet tegen deze ontwikkeling is groot en dat wordt gedragen door zeer uiteenlopende (politieke) groeperingen. Het verzet kan zo breed zijn, omdat contra-expertise een rapport heeft opgeleverd met een vernietigende uitkomst aangaande de noodzaak van een nieuw vliegveld. Het is inmiddels een geld verslindend prestigeproject aan het worden.

Dat wil zeggen, grote politieke en financiële ego’s (onder wie de huidige socialistische minister-president Jean-Marc Ayrault, voormalig burgemeester van Nantes, met zijn rijke maten van Vinci), zouden het als een persoonlijk verlies ervaren als de bouw niet doorging. Of zoals Siné Mensuel het uitdrukt: het vliegveld is niet nodig, maar omdat in dit deel van Frankrijk een politieke figuur zo graag zijn ‘geur’ (als het ‘vlaggen’ van een hond) met een vliegveld wil achterlaten, moet het er toch komen.

Om dat door te drijven worden machtsmiddelen gebruikt die aan het voeren van oorlog doen denken. Alles moet wijken. De uitvoering ervan geschiedt door middel van de tactiek van de verscheurde aarde:

p.13a

‘Rustig maar, het is slechts een politieke keuze van gebiedsontwikkeling’.

In Nederland gaat dit anders, als men op de gaswinning in Groningen let. Daar implodeert men gewoon een dorp omdat miljarden euro’s aan aardgasbaten een grotere waarde vertegenwoordigen…

In een andere streek van Frankrijk – het gebied van de Drôme – is er ook verzet. Daar weigert een aantal schapenhouders hun schapen van een chip te voorzien. Zij willen hun dieren niet als machines op te vatten. Maar ‘Brussel’ wil dat juist wel. De chips moeten het mogelijk maken de dieren te volgen. Die chips zijn zulke minuscule dingen dat ze zich makkelijk door ander materiaal laten opnemen (papier, glas, plastik, etc.) waardoor het object dat een chip heeft opgenomen, wordt omgevormd als ‘communicatiemiddel’: hier ben ik! Vandaar:

p.12

Een schaap tegen de herder:

‘Vandaag zijn wij het, morgen ben jij het!!’

Het maandelijkse interview is afgenomen met Philippe Collin, de woordvoerder van de ‘Boeren confederatie’, waarvan José Bové een van de oprichters is geweest. ‘Onze toekomst ligt in de wei’, heet het. Niet vreemd dat hij de vorm van urbanisatie afwijst die tot nu toe wordt bedreven. Er zal genoeg voor iedereen op deze wereld te eten zijn, maar dan moeten we wel op een andere manier met de ruimte omgaan, niet zoals in Nantes bijvoorbeeld, antwoordt hij op een vraag. Onderwerpen die verder ter sprake komen zijn ondermeer de anti-GMO acties (genetische manipulatie van organismen), wel of niet ‘bio’, fokkerijen in de vorm van vleesindustrie.

De varkensfokkerij wordt nog eens doorgelicht in Siné Mensuel. Wat varkens in die industrie moeten doorstaan om karbonades op te leveren is meer dan vreselijk. Dat is punt één. Punt twee is de ‘giftigheid’ van het groeivoer voor die dieren. Het maakt dat de uitwerpselen de directe en verder liggende omgeving verzieken, zodat delen van de Franse Atlantische kust onder de ‘groene algen’ zitten. De een zijn winst (varkenshouderij) is de ander zijn verlies (het strandtoerisme). Maar er is ook iets positiefs te melden, weet een cartoonist in Siné Mensuel:

p.13b

Fokker tegen zijn varken:

‘Ik heb een nieuwtje en goed nieuws!’. ‘Het nieuwtje is, dat de groene alge, indien goed bereid, een uitstekend voedingsmiddel is!’. ‘En het goede nieuws is dat het prima samengaat met varkenskarbonades!’.

Vanzelfsprekend is er aandacht voor de verschillende oorlogen die op dit moment worden gevoerd, zoals in Mali:

p.7

‘…we moeten de islamieten verjagen…’ ‘…voordat zij een atoombom hebben…’

De economie wordt evenmin vergeten. Het blijkt dat de echt rijken slechts 32% belasting betalen (als men alles optelt minus de talrijke aftrekposten):

p.11

Laten we ophouden met demagogie…

‘Het is logisch om de armen te laten betalen…zij zijn immers het talrijkst!’

Met dank aan de huidige socialistische regering:

p.30

Verder de gebruikelijke rubrieken en veel, heel veel cartoons en strips.

[ThH}

SINÉ MENSUEL nr. 17, februari 2013, 32 blz., prijs 4,80 euro

[Beeldmateriaal ontleend aan dit nummer.]

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.