Skip to content

Woede 17

12/03/2013

Sinet

In het tijdperk van Sarkozy (UMP) kon in Frankrijk naar hartenlust ‘rechts’ (UMP) op de korrel worden genomen. Maar wat nu, nadat ‘links’ (Hollande en de Parti Socialiste; PS) de politieke macht heeft over genomen? Resultaat: praktisch ongewijzigd beleid! Zo veel wordt duidelijk uit de bijdrage van Véronique Brodard over de Roma’s in het nieuwste nummer van Siné Mensuel. Het Frankrijk van Manuel Valls (PS) zet net zo uit als dat van Hortefeux of Guéant (UMP). En het laat bijna iedereen koud. Enkele Roma’s zelf aan het woord: ‘In Roemenië is het net als hier, maar dan erger’. In deze nieuwe aflevering van Siné Mensuel ook een salut voor de paus.

Pape

Het maandelijkse interview wordt afgenomen met Gérard Filoche. Die is gepensioneerd arbeidsinspecteur en lid van het nationale bureau van de PS. Maar hij is tegen het nationaal akkoord dat de Franse werkgeversorganisatie (Medef) heeft gesloten met drie minderheidsvakbonden. Het parlement moet zich daar nog mee eens verklaren. Het heeft allemaal niets meer met socialisme te maken. Vandaar de verbazing dat Siné Mensuel nog een socialist bij de PS heeft kunnen vinden:

p.5

‘Je wilt het niet geloven!…’ ‘Ze hebben een linkse figuur bij de PS gevonden!’

Uiteraard is Siné Mensuel niet ontgaan dat een Franse werkloze zich voor de deur van een Arbeidsbureau in brand heeft gestoken:

p.2

Bij het Arbeidsbureau is het altijd hetzelfde: ‘Het spijt ons, maar we hebben momenteel geen baan als barbecue voor u…’

Verder de gebruikelijke rubrieken en enkele artikelen die sterk op de Franse situatie betrokken zijn. Over dat laatste is gemakkelijk heen te stappen want het blad moet het hebben van zijn cartoons, strips en ander beeldmateriaal, waarvan ik hieronder nog iets opneem. Helaas ben ik technisch niet in staat een van de sterkste cartoons in dit nummer tonen. Te groot van omvang. Hij beslaat de hele achterzijde van deze uitgave en is van de hand van de cartoonist Avoine. Men ziet een jonge Amerikaanse moeder met op haar Tee-shirt een badge van de ‘National Rifle Association’. Zij geeft haar kind de fles in de vorm van een pistool met op de loop een speen… Nu we het toch over eten hebben:

p25.1

‘Ik zie dat het menu meneer geen plezier heeft gedaan!’

Daarmee zullen de relaties met het restaurant wel beëindigd worden.

p25.2

‘Ik heb besloten onze relatie te verbreken!’

 (ThH)

Siné Mensuel, nr. 18, maart 2012, 32 blz., prijs 4,80

[Beeldmateriaal afkomstig uit het besproken nummer.]

UPDATE

Een item op Joop.nl leert dat het Parool stunt met de benoeming van de paus: geen paus benoemd zonder te herinneren aan het misbruik in de katholieke kerk, leest men op 12 maart 2013. Siné Mensuel nummer 18 verscheen op 6 maart en opende met een verwijzing naar de verkiezing van een nieuwe paus. In dezelfde aflevering komen we ook twee cartoons tegen die de RK-kerk en de scheidende kerkvorst in relatie brengen met het misbruik als bedoeld in het Parool; zie hieronder.

Paus.1

De paus op zijn afscheidsfeestje

‘Wel Beni…een laatste kleine’ ‘Voor onderweg!’

Paus.3

Waarom heeft de paus ontslag genomen?

‘Ik heb gewoon nergens meer zin in, zeg ik je toch…’  ‘Een koorknaapje, misschien?’

[Voor het item op Joop.nl, klik HIER.]

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s