Spring naar inhoud

Veiligheid In Mexico: Militie In Plaats Van Politie

19/03/2013

Monde

‘Veiligheid is een recht waarover niet wordt onderhandeld’, stelt Bruno Placido, leider van de Unie van volken en organisaties van de staat Guerrero (Upoeg), Mexico. Ik ontleen deze uitspraak aan een artikel in de weekendbijlage van Le Monde van 16 maart 2013.

Het artikel leert dat de plaatselijke bevolking het recht in eigen handen heeft genomen om zichzelf tegen geweld en criminaliteit te beschermen. De staat Mexico is kennelijk niet voldoende erop ingesteld die veiligheid te leveren. Gelet op hetgeen Marc Schuilenburg in zijn studie Orde in veiligheid (op deze site besproken) betoogt, lijkt dit een aardig voorbeeld dat in de richting gaat van wat hij voorstaat (althans op organisatorisch vlak). Daarom nog het volgende over militie in plaats van politie in Mexico.

Vrijwillige organisatie voor zelfverdediging

Op 5 januari 2013 neemt de 44 jarige boer Bruno Placido deel aan de oprichting van een militie: een vrijwillige organisatie voor zelfverdediging van de indianengemeenschap d’Ayutia in het westen van Mexico. Hij vertelt: ‘Op die dag is een van de vertegenwoordigers van de gemeenschap ontvoert door bendeleden van een drugskartel. De dorpelingen hebben zich toen gemobiliseerd en de volgende dag hebben wij hem gered’.

Deze militie, waarvan de leden bewapend waren met kapmessen en geweren, hebben toen 54 personen gevangen genomen. Zij zijn beschuldigd van misdrijven als ontvoering, moord en afpersing. De gevangenen zijn op 31 januari publiekelijk ondervraagd. Dat was voor een volkstribunaal, samengesteld uit vertegenwoordigers van de gemeenschap, directeuren van scholen en priesters. Uiteindelijk zijn, onder druk van het statelijk gezag, de gevangenen overgedragen aan het openbaar ministerie. ‘Wij zoeken niet de confrontatie met de staat. Wij strijden alleen tegen het onbestraft laten van criminelen’, benadrukt Placido.

Zelfverdediging

De Upoeg heeft inmiddels bereikt dat sinds januari in de groep van zeven dorpen waarin tezamen 55 000 mensen leven, het aantal delicten met 85% is afgenomen. Het initiatief is niet nieuw: deze vorm van zelfbescherming is wettelijk mogelijk gemaakt sinds 1995. In samenwerking met het statelijk gezag, kunnen de plaatselijke indianen (elf miljoen mensen omvattend) op basis van zelfbestuur beschikken over een veiligheidssysteem en een speciale vorm van justitie. In een land waarin het in slechts 2% van de misdrijven tot een veroordeling komt, heeft het systeem zich ruim verspreid.

Paramilitaire groepen?

Deze ontwikkeling is natuurlijk niet zonder gevaar. Waar ligt de grens tussen deze vorm van zelfverdediging en het ontstaan van paramilitaire groepen? Voor menigeen is duidelijk dat het toestaan van optreden door groepen van zelfverdediging het risico in zich draagt een oncontroleerbaar monster te baren…

Nederland is geen Mexico. Militie in plaats van politie is dus niet aan de orde. Maar we kennen wel de particuliere bewakingsorganisaties, bijvoorbeeld. We kennen ook ‘gemeentelijke interventieteams’. Deze teams zijn samengesteld uit allerlei particulieren en hun organisaties. Lees daarover de studie van Marc Schuilenburg. Hij behandelt de samenstelling en werkwijze van de interventieteams uitgebreid en slechts in een noot (p. 295) komt iets naar voren waarop ik een vergrootglas zet: frontlijnsturing.

Dit past in een quasimilitair vocabulaire, merkt hij terecht op. Het is een vocabulaire dat een samenhang vertoont met ‘zero tolerance’, stadsmariniers en aanvalsplan, vult hij aan. Het verwijst zowel naar de voorzijde of het eerste gelid van een (troepen) opstelling als naar ‘voor het front komen’ of  ‘front maken naar’…

Hé, het is geen Mexico hier, we leven in Nederland!

Thom Holterman

Aantekening

Voor de bespreking van het boek van Marc Schuilenburg, klik HIER.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: