Spring naar inhoud

Éphéméride Anarchiste. Een Anarchistische ‘Encyclopedie’ In Opbouw

27/03/2013

logo

Onder de naam Éphéméride (Scheurkalender) is  een ware ‘Fundgrube’, dat wil zeggen een rijke bron van informatie, over anarchisme, de anarchistische beweging en anarchisten ontstaan. Die bron is te vinden op de site Ephemanar. Het betreft losse informatie uit heden en verleden, kort geformuleerd, zonder verdere samenhang dan een alfabetische en een tijdsvolgorde. Dit is alles gelardeerd met (activistisch) beeldmateriaal.

Ten behoeve van het vinden van gegevens langs alfabetische weg, kan men de beginletter van een naam (persoon, organisatie) aan klikken, dan wel kan men op een jaarkalender een dag markeren. Tevens treft men ondermeer een lijst aan met links en een fotogalerij.

Anarchistische ‘encyclopedie’

De gegevens zijn verzameld vanuit een persoonlijke voorkeur van de initiatiefnemers. De anarchistische informatie geeft dus mede een uitdrukking aan hetgeen zij van belang vinden om wereldkundig te maken. Die voorkeur hangt samen met het door hen aangehangen individueel anarchisme. Naar hun beleving zijn het de individuen die de beweging, de actie maken. Of het nu om denkers, activisten of gewone stervelingen gaat: allen voegen zij iets toe met hun geschriften, hun woorden, hun kunst en hun handelen, aan de bevrijding en het afwentelen van de voogdij van een staat, een religie, een ‘patron’ of een ‘maître’.

artanarchy

Het verzamelen van deze losse informatie, de ‘blaadjes’ van een scheurkalender, heeft dus niet als pretentie een complete opsomming te verschaffen van alle verspreiders en hun voorlopers van het libertaire ideaal. Wat de initiatiefnemers willen is dat voor elke dag van het jaar de mogelijkheid voorhanden is om met andere mensen, bekend of onbekend, het leven van die dag te delen. Daarvoor worden ook de korte biografieën verschaft.

Die biografieën vertellen iets over het leven van de betreffende persoon. Daaraan is een citaat van deze persoon toegevoegd om iets van zijn of haar gedachtewereld te verwoorden. De gebeurtenissen die van belang geacht worden, vindt men via de kalender. Wie  bijvoorbeeld iets over Kropotkin wil weten, zoekt onder de ‘K’ en treft een biografietje aan. Wie via de kalender op ‘9 december’ klikt, leert dat Kropotkin op die dag geboren is. Maar in de loop der jaren hebben er ook andere memorabele gebeurtenissen plaats gevonden. Die treft men dan gelijktijdig aan. Aldus is er een soort anarchistische ‘encyclopedie’ tot stand gekomen, die al doende verder wordt opgebouwd.

Hierbij moet het volgende worden aangetekend. Ooit, in de jaren 1930, heeft de Franse anarchist Sébastien Faure een anarchistische encyclopedie opgezet. Die is nooit in zijn geheel in druk verschenen. Enige tijd geleden is alles wat inmiddels wel was gepubliceerd, gescand en op internet gezet (zie Aantekening hieronder).

anarchie_vrijheid

De initiatiefnemers

Eric en Cathy zijn de initiatiefnemers van deze ‘scheurkalender’. Eric (1956) werkt in Parijs als spoorwegman ten behoeve van het onderhoud van het materieel. Hij noemt zich individueel anarchist, niet verbonden aan enige organisatie, maar hij neemt wel deel aan het libertaire activisme. Hij is geen historicus wat zijn opleiding aangaat, maar noemt zich autodidact en liefhebber op dat vlak.

Als verzamelaar van veel anarchistisch materiaal is hij op de gedachte gekomen dat te delen met anderen om zo mee te helpen het libertaire gedachtegoed te verspreiden. In dat geval trof hij Cathy (1962), die een kunstzinnige opleiding heeft gedaan, om met hem samen te werken. In de jaren 1980 had zij aan verschillende uitzendingen van ‘Radio Libertaire’ en ‘Radio País’ meegewerkt. In de loop van de tijd publiceerde zij een aantal teksten. Daarnaast interesseerde zij zich als individueel anarchiste  vooral in de praktische aspecten van libertaire theorieën, met name op het vlak van de ecologie, het naturalisme, het vegetarisme, de vrije liefde, de strijd van vrouwen. Samen met Eric heeft zij de site op gezet, waarbij zij zich vooral met de dataverwerking bezighoudt. De site is in het Frans; klik HIER.

Thom Holterman

Aantekening

Voor het raadplegen van de Encyclopédie anarchiste van S. Faure, klik HIER.

[Het hier gebruikte beeldmateriaal heb ik ontleend aan hun site.]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: