Spring naar inhoud

Woede 18

16/04/2013

Sinet

In het aprilnummer van Siné Mensuel heeft heel wat woede een plek gekregen. Zoals de strafexercitie tegen Carmen de Jong, onderzoekster aan de universiteit van Savoie. Wat wordt haar door het universiteitsbestuur verweten? Ze heeft interesse getoond voor de schade die de kunstmatig opgespoten sneeuw in de Alpen veroorzaakt. Ze heeft aan derden uitgelegd dat de hoeveelheid kunstmatige sneeuw in de afgelopen zes jaar, de vernietiging van het ecosysteem heeft verdubbeld. Ook heeft ze uitgerekend dat de energie die nodig is voor het functioneren van de sneeuwkanonnen, overeenkomt met een kwart van de productie van een kerncentrale.

Resultaat van haar bemoeienis: de wetenschapster is belachelijk gemaakt, haar salaris is met tweederde gekort en er is een ontslagaanvrage in gediend. Kortom, wat nu vrije wetenschap?! Gewoon doen wat is opgedragen, anders volgen klapjes.

Plaatjep.6

Xenofobe neiging van Hollande

Meer en meer begint zelfs het linkse spectrum van de politiek te balen van de Franse president François Hollande. In artikelen is er bijvoorbeeld stelselmatig sprake van de splitsing: Hollande–kandidaatspresident en Hollande–president. Als kandidaat heeft hij bijvoorbeeld lokaal stemrecht beloofd aan buitenlanders (niet-Europeanen). Maar als president heeft hij in eens last gekregen van vreemdelingenangst. Over deze problematiek gaat het maandelijkse grote interview in Siné Mensuel.

In dit geval wordt de bekende Franse socioloog Eric Fassin, specialist in de politisering van seksuele en racistische vraagstukken, aan het wordt gelaten. Het vraaggesprek draagt als titel ‘De xenofobe neiging van Hollande’. In dit geval wordt opgemerkt dat inmiddels ook regerend links de visie aanhangt, die tijdens de verkiezingscampagne onderdeel uitmaakte van de bestrijding van de belangrijkste tegenstander in verkiezingstijd, Sarkozy. Mensen komen daarmee voor de vraag: Waarom links stemmen als dat zelfde links uiteindelijk rechts imiteert? Marine Le Pen (Front National; FN) zit daarbij op het vinkentouw: de kiezers hebben de voorkeur voor het origineel (FN) in plaats van voor een kopie…

Dan krijg je de vraag over de strategie als het er om gaat Le Pen (het FN) te bestrijden. Fassin reageert daarop door op twee verschillende strategieën te wijzen. Om het FN te bestrijden heeft men de optie om met de immigratieproblematiek te breken, men verwerpt dus de vraagstelling. De andere optie is dat men mee gaat met die discussie. Wel nu, zowel links als rechts kiezen voor de tweede optie. Dit betekent dat men waarde hecht aan de vanzelfsprekendheid van het bestaan van het ‘immigratieprobleem’. Daarom spreekt Fassin over de ‘normale xenofobie’ onder Hollande.

Waar regerend links nu, net als rechts voorheen, mensen uitzet en zelfs zijn politiek met betrekking tot de Roma’s verhardt, daar normaliseert dat links de staats-xenofobie: men kan deze niet meer voorstellen als een drijven van Sarkozy. Indien een joviale en redelijke president als Hollande dezelfde politiek bedrijft als een onstuimige, driftige president (Sarkozy), waarom daar dan niet uit concluderen dat er geen andere politiek mogelijk is? Het is alsof je Margaret Thatcher hoort: ‘Er is geen alternatief’… voegt Fassin er in haar woorden aan toe.

Plaatjep.9

‘Het was een belofte in het Frans gedaan…’  ‘…in de hoop dat de buitenlanders er niets van begrijpen!’.

Voeding?

In dit nummer ook aandacht voor de kwaliteit van voedingsstoffen onder de titel ‘Ik lees, dus ik vermager’. Ergens in Frankrijk heeft men een experiment op gezet dat mensen moet leren hoe de informatie over de voedingswaarde op verpakkingen te lezen. Daarbij kom je bizarre dingen tegen. In chocoladepoeder vindt men vooral suiker en ja, ook nog wat cacao. Je mond valt open als je op de verpakking van ‘heerlijke’ crèmetaart leest, dat het eerste ingrediënt is: water. Voedingsproducenten houden van water: het kost namelijk niets en het geeft het product meer gewicht…

In het onderwerp ‘Keuken’ worden aanwijzingen verstrekt waarop te letten bij het kiezen van goede olijfolie. Wil je een goed product, kies dan voor ‘huile vierge extra’. Let ook op de data. Als je tegenkomt ‘houdbaar tot…’, dan is het een assemblage van olijfolie van verschillende herkomst.

Plaatjep.19

Vrijheid van meningsuiting

Van 8 tot en met 14 april 2013 is er onder medewerking van Siné Mensuel het derde Internationale Festival van de perscartoons gehouden met als thema ‘Betrokkenheid’. In dat kader twee pagina’s cartoons over de vrijheid van meningsuiting. Uit de Oekraïne de volgende inzending:

Plaatjep.24

En uit Israel:

Plaatjep.25

Op straat gezet

Naast de gebruikelijke rubrieken en strips nog een artikel over mensen die na de ommekomst van hun detentie zonder meer op straat worden gezet (‘sorties sèches’). Naar schatting betreft dit 75% van de gevangenisbevolking in Frankrijk. Men is zich ervan bewust dat alleen dit al recidive genereert. In de zomer van 2012 beloofde de huidige Franse minister van Justitie ernaar te kijken. En dit is nog steeds het beeld dat te zien is:

Plaatjep29

[ThH]

SINÉ MENSUEL nr. 19, april 2013, 32 blz., prijs 4,80 euro.

[Beeldmateriaal afkomstig uit het besproken nummer van Siné Mensuel.]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: