Spring naar inhoud

Domela Nieuwenhuis-museum: Een Inwonend Museum In Heerenveen

28/04/2013

domela

In het Noorden van Nederland wordt de stelling verdedigd, dat het Domela Nieuwenhuis-museum, dat inwonend is in het Museum Willem van Haren, een museaal koekoeksjong is dat eigenlijk op zichzelf moet gaan wonen.

Bert Altena, secretaris van het F. Domela Nieuwenhuis-Fonds, reageert mede namens het bestuur van het Fonds op de door die stelling ontstane commotie. Die speelt zich dan wel in het Noorden af, maar het belang van het Domela Nieuwenhuis-museum is evenwel van bovenlokale en internationaal allure, zodat het goed is er ook op ‘Libertaire orde’ aandacht aan te schenken. Daarom hieronder de reactie van Bert Altena opgenomen. (ThH)

Wat een inwonend museum te bieden heeft.

In de Leeuwarder Courant van 18 april poneert Sytse Singelsma de stelling: het Verzetsmuseum in Leeuwarden en het F. Domela Nieuwenhuis-museum zijn koekoeksjongen en moeten elders onderdak vinden. De ruimte die vrij komt, zal het Fries Museum en het Museum Willem van Haren (te Heerenveen) de mogelijkheid bieden hun kerntaken onbelemmerd uit te voeren. Die kerntaken zijn “het inzichtelijk maken van geschiedenis en cultuur van de eigen plaats en provincie”.

Om deze stelling te versterken, maakt de auteur een uitstapje naar het verleden en daar begint hij wat het Domela Nieuwenhuis-museum betreft te fantaseren. Inderdaad wilde het Museum Willem van Haren het Domela Nieuwenhuis-museum graag huisvesten. Dat museum is echter niet naar Heerenveen gekomen omdat in Amsterdam geen belangstelling meer was. Er waren andere redenen om te verhuizen. Eén daarvan was, dat Heerenveen ook voor het Domela Nieuwenhuis-museum aantrekkelijk was.

Het district Schoterland had Domela immers als eerste socialistische afgevaardigde naar de Tweede Kamer gestuurd en was daarna lange tijd Domela-land bij uitstek gebleven. Het museum Willem van Haren, dat de geschiedenis en cultuur van de eigen plaats inzichtelijk wilde maken, deed er dus heel goed aan om Domela Nieuwenhuis in huis te halen. Eindelijk niet een obligate foto, zoals Singelsma kennelijk in gedachten heeft, maar origineel materiaal gepresenteerd in een aansprekende museale vormgeving.

studeerkamer

Domela Nieuwenhuis-Fonds

Het Domela Nieuwenhuis-Fonds, eigenaar van de Domela Nieuwenhuis-collectie, heeft met een aanzienlijk bedrag bijgedragen aan het museum. Ook na de opening van het museum, heeft het Fonds naar vermogen financieel bijgedragen tot instandhouding van de presentatie. Het heeft daarnaast inhoudelijk en financieel speciale tentoonstellingen die met het gedachtegoed van Domela Nieuwenhuis verband houden ondersteund. We hebben het dus over een wel erg vreemd koekoeksjong.

Domela Nieuwenhuis hoort tot de geschiedenis van Heerenveen en omstreken, maar we zouden hem tekort doen wanneer we hem daartoe zouden beperken. Als socialist en anarchist van internationale allure, die zich heeft beziggehouden met verrassend actuele problemen, biedt Domela het museum Willem van Haren een kans om de armen breed uit te slaan. Zo wordt dat museum aantrekkelijk voor diegenen die in meer dan alleen de lokale geschiedenis geïnteresseerd zijn.

Museale inrichtingen hebben uiteraard niet het eeuwige leven en het Domela Nieuwenhuis-Fonds is zeker bereid mee te denken over veranderingen in de presentatie van het materiaal. Wat de ruimtelijke aspecten van het museum betreft, kunnen we Singelsma niet bijvallen. Hij is na het Domela Nieuwenhuis-museum kennelijk opgehouden met trappen klimmen, anders had hij de ruimtelijke verhoudingen in Heerenveen wel anders voorgesteld. Het nare woord ‘koekoeksjong’, dat doet denken aan ‘eigen volk eerst’- denkbeelden, is al met al verre van toepassing op ons museum.

Bert Altena

[Voor informatie over het Domela Nieuwenhuis-museum, klik HIER.]

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: