Spring naar inhoud

Woede 19

08/05/2013

Sinet

Voor de socialistische Franse president Hollande zit het eerste jaar erop. ‘Gefeliciteerd ermee!’, wordt hem vanaf de omslag van het nieuwe nummer van Siné Mensuel toegeroepen. Hij moet er wel voor op de blaren zitten.

Sineomslag

De socialistische regering heeft ingesteld, dat volksvertegenwoordigers hun bezittingen moeten opgeven. Ook Hollande moet daaraan geloven. Bij een onderzoek naar de juistheid van zijn opgave wordt hem gevraagd:

Pag.2

‘En uw kloten? Waar zijn die?’

Marshall-plan voor minderjarigen nodig

De sociaal-maatschappelijke situatie zoals men die in Nederland in ‘achterstandswijken’ aantreft, komt men in Frankrijk vooral tegen in de voorsteden. Om orde op zaken te stellen in losgeslagen gezinnen, zijn daar zogeheten TISF’s actief. TISF is de afkorting voor ‘technicienne individuelle sociale et familiale’ (individuele sociale gezinswerkers). Deze mensen houden zich bezig met ouders die niet in staat zijn hun kinderen op te voeden. Zij hebben daarvoor een tweejarige opleiding gevolgd, welke studie wordt afgesloten met een staatsexamen.

Ze moeten een gezin dat uit elkaar is gespat door moeilijkheden als werkloosheid, geweld of psychiatrische problemen weer een beetje oplappen. Zo houden ze zich ook bezig met kinderen die verlaten zijn, niet naar school gaan, misbruikt worden, gewelddadig zijn of aan verschillende kwalen lijden. Siné Mensuel besteedt twee pagina’s aan het beschrijven van de schrijnende ellende, die de TISF’s tegen komen.

Op deze misère sluit het maandelijkse interview aan met Jean-Pierre Rosenczveig. Deze is sinds 1992 president van het gerecht dat zich met kinderen bezighoudt te Bobigny (voorstad van Parijs).

Wat er allemaal kapot is gegaan rond kinderen in de laatste 20 à 30 jaar laat zich nauwelijks beschrijven. Daar kan alleen nog maar een Marshall-plan voor minderjarigen helpen, aldus Rosenczveig, om dat te herstellen. Evenwel, weinig tot niets wordt gedaan, welke constatering hij met wat sarcastische opmerkingen aanvult als: ‘Het enige perspectief dat men aan de jeugd in de jaren 2005-2010 heeft geboden, is een debat over de pensionering’. En de huidige regering? ‘In plaats van het opzetten van een ministerie voor de Jeugd, heeft Hollande de problematiek op nieuw bij Sport ondergebracht’.

Pag.17

‘Alternatieven voor de gevangenis…’

‘Ik heb geprobeerd hem in de vriezer te stoppen… Maar hij gaat er niet in…’

Rijk en nog armer

De hoop heeft geleefd dat het na Sarkozy, met de socialist Hollande aan de macht, anders zou gaan. Deze blijkt evenwel meer een meer aan de leiband van de Franse werkgeversorganisatie (Medef) en de banken te lopen. Kortom, de hoop is al snel veranderd in afwachten, daarna in ongeduld en nu dan in woede. De kiezers van links haken af van hun regering.

De discussie over de moraal en de mooie beloftes leveren een bitter gelach op als de gewone man zijn broekriem moet aanhalen, terwijl zij nu weten dat 590 miljard Franse euro’s zich in de belastingparadijzen bevinden. Hoe kan het zijn dat toelaatbaar is dat de 500 rijkste Franse families 271 miljard euro verdienen en dat publieke diensten worden opgeheven (geen geld) waarnaast de bestedingen van gewone gezinnen sterk teruglopen? Die doodsteek komt van de partij van Hollande, zo is het algemene gevoelen volgens Siné Mensuel.

Pag.5

Wie minder te besteden heeft, wil dat anderen minder rekenen voor hun werk. Er loopt in Frankrijk volgens Siné Mensuel een kapper rond die daar wel raad mee weet:

Pag.31

‘Mensen vragen altijd of het niet goedkoper kan…’

Naast de gebruikelijke rubrieken en stripverhalen nog een indringende pagina over het recht op asiel en de laatste juridische kans alvorens het clandestiene leven (‘illegaal verblijf’) zich aandient:

Pag.10

De rechter: ‘En als Vladimir Poutin je onrecht aandoet, zeg hem dat je Gerard Depardieu kent!…’

Thom Holterman

SINÉ MENSUEL, nummer 20, mei 2013, 32 blz., prijs 4,80 euro (voor bestellen zie de site van het tijdschrift, klik HIER).

[Beeldmateriaal afkomstig uit het besproken nummer.]

 

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: