Spring naar inhoud

Mapuche In Verzet Tegen ‘Schurken Zonder Grenzen’ Op Zoek Naar Schaliegas

21/07/2013

Monde

Nadat in een aantal Europese landen delen van de bevolking in verzet zijn gekomen tegen de delven van schaliegas en olie, is het nu de beurt aan de indiaanse bevolking Mapuche in Argentinië. Zij trekt ten strijde tegen de exploitatie van gas en olie uit oliehoudende leisteenlagen, zo is aan het Franse dagblad Le Monde van 19 juli 2013 te ontlenen.

Arg.2

Energiegigant Chevron

De Argentijnse aardoliemaatschappij YPE heeft een akkoord bereikt met de Amerikaanse energiegigant Chevron om op niet-conventionele manier olie en gas in zuidwest Argentinië te gaan winnen. Duidelijk is dat YPE met een van de meest verschrikkelijke ‘schurken zonder grenzen’ in zee is gegaan.

Chevron is namelijk de maatschappij die in Equator een miljoen hectaren woud heeft vervuild, vergiftigd, verwoest met oliewinning in dat gebied. De daar levende inlandse bevolking is vervolgens een juridisch gevecht aangegaan, dat twintig jaar heeft geduurd. Uiteindelijk heeft dit tot een veroordeling van Chevron geleid ter hoogte van de betaling van 19 miljard dollar aan schadevergoeding, mede wegens aantasting van de gezondheid van 30 000 mensen.

Maar wie denkt dat het nu een geregelde zaak is, vergist zich. Chevron weigert te betalen en daar loopt nu weer een geding over… Daarnaast heeft Equator in februari 2013 de Argentijnse justitie gevraagd beslag te leggen op tegoeden van Chevron in Argentinië voor 19 miljard dollar. Dat is gelukt. Evenwel, onder druk van de Argentijnse regering heeft het Hoog Gerechtshof van Argentinië in Buenos Aires dit embargo weer opgeheven.

Het ziet er dus naar uit dat deze zaaier van verderf en destructie met zijn ondergrondse brekingsactiviteiten, onder gebruikmaking van enorme hoeveelheden water, zand en giftige chemische toevoegingen, ondermeer de drinkwatervoorraden gaat vergiftigen en grote delen van het land volstrekt onbruikbaar gaat maken voor hun land– en tuinbouw en veeteelt activiteiten van de Mapuche.

Arg.1

Patrons van verderf en destructie

Dat zal Chevron echt een zorg zijn, net zoals het de Franse ‘patrons’ in Frankrijk een zorg zal zijn. Die willen namelijk in Frankrijk de boel aan verderf en destructie blootstellen met hun zoeken en winnen van schaliegas. Zij zijn woedend, nu ze daarin hun zin (nog) niet krijgen: Le coup de colère du patronat kopt Le Monde. Dit mede naar aanleiding van de verklaring van François Hollande op 14 juli jongsleden, dat ‘zolang hij president is, er geen schaliegas zal worden geëxploiteerd’.

Het teken is duidelijk. De Mapuche indianen staan niet alleen in hun strijd en verzet: iedereen kan slachtoffer worden van de ‘schurken zonder grenzen’ op zoek naar schaliegas.

Modeclan Benetton

De Mapuche blijken nog een andere strijd te voeren en wel tegen een modeclan, te weten die van Benetton. In het zojuist verschenen nummer van het Italiaanse anarchistische maandblad Rvivista A nummer 382 wordt daar aandacht voor gevraagd. Dat stel ‘schurken zonder grenzen’ heeft in 1991 een oppervlakte van 900 000 hectaren Argentijnse grond in eigendom verworven, waarover de Mapuche hun oorspronkelijke rechten claimen. Daarvoor zijn enkele indianen in 2004 naar Italië afgereisd voor een ontmoeting met Luciano Benetton. Die heeft hen 2500 hectaren land aangeboden, wat zij hebben geweigerd: ‘Hoe kan je aanbieden wat niet van jou is?’ Ze hebben inmiddels duidelijk gemaakt van wie de grond oorspronkelijk is:

fotoMapuche

Een bord op het hek leert: ‘Santa Rosa community. Recovered Mapuche territory’

Thom Holterman

Aantekening

Op de Engelstalige site ‘Argentina independent’ vindt men meer informatie over Mapuche protesten, zoals het bezet houden van oliebronnen; klik HIER.

Net als vele andere inheemse groepen zijn de Mapuche sterk in aantal teruggebracht, in hun geval eind negentiende eeuw nog, door middel van bloedige militaire campagnes tegen hen. Die kunnen worden beschouwd als genocidaal. Nu zijn de Mapuche op zoek naar hun wortels, waarover ook op de site ‘Argentina independent’; klik HIER.

In dit in het Engels geredigeerde artikel over de wortels van de Mapuche komt het geschil met de Benetton-clan aan de orde. Het artikel in Rivista A is mede gebaseerd op een uitgebreider artikel over dat geschil op de Italiaanstalige site ‘Nuova Societa’; klik HIER.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: