Spring naar inhoud

Woede 22

08/09/2013

sine-mensuel-23-home

Met werken is het merkwaardig gesteld. Er is voldoende werk maar toch heerst er grote werkloosheid. Hoewel er werkloosheid heerst in Frankrijk, komen er duizenden jonge, goed geschoolde Spanjaarden naar Frankrijk om er werk te vinden (!). Wie belazert wie en wie zuigt wie uit? Dat is een kwestie die Siné Mensuel, blijkens diverse bijdragen in het zojuist uitgekomen september nummer, bezighoudt.

Wie zou overigens aan dit vraagstuk zichtbaar moeten werken? Juist, een socialistische president. Maar die is van ‘normaal’ in korte tijd zo verrechtst dat hij zich als president vooral met oorlog voeren in het buitenland bemoeit. Vandaar dat de begenadigde Franse cartoonist Avoine een volstrekt verarmde ‘Marianne’ op het raam van een arbeidsbureau laat schilderen ‘Met spoed gezocht: President van links’:

Achterplaat

Bloedzuigers

Werken komt ondermeer terug in een bijdrage over medici in publieke ziekenhuizen. Met een knipoog naar to be or not to be draagt de bijdrage de titel ‘Toubib or not toubib’ (‘toubib’ =  populair Frans voor huisarts, dokter). Wat wil het geval? Artsen die van buiten het eurogebied komen, worden voor een habbekrats ingehuurd om in lange werkweken, op basis van een tijdelijk contract, het door andere artsen ongewenste werk te verrichten. Het gaat hier om artsen die hun opleiding en aantoonbare kwalificaties (examenpapieren, proefschriften) niet erkend zien.

Zij worden verplicht zich op nieuw te scholen en zijn daardoor niet meer dan arts-assistent. Zij verrichten in het ziekenhuis evenwel ook hooggekwalificeerd artsenwerk. Het gaat om zo’n 5 à 7000 buitenlandse medici die in deze situatie zitten. Bloedzuigers dus de lui die deze mensen op zulke condities aanstellen. Overigens, de publieke ziekenhuizen staan zelf ook met de rug tegen de muur, bij wijze van spreken. Zij worden namelijk weer door de regering uitgezogen: er wordt steeds meer op hen bezuinigd, zodat de privé klinieken en particuliere ziekenhuizen beter zullen / kunnen floreren. De rechtse politiek van voorheen wordt gewoon voortgezet.

Werkte men in de middeleeuwen al niet met bloedzuigers, zo vroeg ik mij af? Misschien dacht de cartoonist dat ook, want volgens mij gebruikt hij een term uit die tijd. ‘Butage’ is een voormalig herenrecht om corvee te verrichten.

Plaatje p.10

‘Zeg Mouloud…als je klaar bent met je driedubbele Herencorvee, zullen we dan even een kop koffie drinken?’

Gelach

En die rijken maar lachen om dat volgzame volk. Dat lachen komt ook uit de koeienstal. Wie kent niet het smeerkaasje ‘La vache qui rit’ (De lachende koe)? Een liefhebber van Franse kaas weet dat het smakeloze handel is, zo betoogt Siné Mensuel. Toch ziet de BEL-groep kans ‘ons’ te verleiden tot het lekker weghappen van hun als kaas aangeboden producten (uit die hoek komen ook ‘Boursin’ en ‘Leerdammer’). De BEL-groep begint er al mee om schoolkinderen naar haar kaasdoosjes te lokken met spelletjes. Het enige dat die groep kennelijk goed weet te doen is  het uitvoeren van haar verkoopstrategie. In 2012 stak zij 2,6 miljard euro (+ 4,8%) in haar zak (volgens Siné Mensuel). Niet gek toch?

Koe.p.13

De koe die u in uw gezicht uitlacht.

Strijdbaar

Het maandelijkse interview is afgenomen met de Franse psychoanaliste  Marie Pezé en gaat over het burn-out en suïcide opwekkende werk. Ik kom daar op terug in een afzonderlijk item onder de titel ‘Werken is dodelijk’. Verder vindt u, naast de gebruikelijke rubrieken, strips en ander beeldmateriaal, ook nog de oproep van de cartoonist Rémi Malingréy:

Plaatje.p.31

Strijdbaarder zijn en de crisis vloeren.

Thom Holterman

SINÉ MENSUEL, nummer 23, september 2013, 32 blz., prijs 5,50 euro.

Aantekening

[ 1 ]  Voor ander werk van de cartoonist Rémi Malingréy, zie zijn site; klik HIER. Meer weten over de cartoonist Avoine, klik HIER.

De Frans-Nederlandse cartoonist Willem, ooit in de Amsterdamse provo-tijd (1965-67) al een getalenteerd en gevierd politiek tekenaar, nog strijdlustig als altijd, bevriend met Siné (elke maand ook een ‘harde’ cartoon van hem in het nummer), houdt een verkoping van zijn werk in de Parijse galerie Artitude, van 19 tot 30 september 2013; meer informatie, klik HIER.

[ 2 ]  Beeldmateriaal afkomstig uit het besproken nummer van Siné Mensuel.

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: