Spring naar inhoud

L’Anarchisme, C’Est Réglé. Un Exposé Anarchiste Sur Le Droit

18/11/2013

Boekwerper

‘Anarchisme, dat is geregeld, Een anarchistische uiteenzetting over recht’.

Dit zojuist verschenen boek betreft een bewerking door Thom Holterman van het themanummer van de AS 179 voor een Frans publiek. Voor dat AS-nummer schreef hij een aantal artikelen over ‘Anarchisme en Recht’.

De achterflaptekst van ‘L’Anarchisme, C’est réglé’:

“De staat gebruikt het recht om te overheersen. Het gaat om statelijk recht. Anarchisten bestrijden dit recht, omdat het recht een uitdrukking is van staatsmacht.

Naast het statelijke recht komt er ook niet-statelijk recht voor. Dikwijls maken anarchisten daar gebruik van, zonder zich dat bewust te zijn. Dit boek gaat over dat soort recht, wat soms zelfs ‘anarchistisch recht’ wordt genoemd.

Dit betekent dat dit boek een uitdaging inhoudt, net zo als het een uitdaging is anarchie de hoogst mogelijke perfectie van de maatschappij te noemen. Proudhon noemt het zo in zijn Premier Mémoire (1840). Élisée Reclus herhaalt dit op zijn manier: ‘Anarchie, de hoogst mogelijk uitdrukking van orde’. Het niet-statelijke recht en anarchie zoals Thom Holterman dat bespreekt, gaat uit van de intentie van deze klassieke anarchisten”.

Anarchisme-regle

Het boek is uitgegeven door ‘Atelier de Création Libertaire’ te Lyon (Frankrijk). Meer informatie over deze tekst en over de Franse uitgever? Klik HIER.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: