Spring naar inhoud

Michael Bakoenin 2014: Twee Honderdste Geboortejaar

19/02/2014

Bak

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Michael Bakoenin werd geboren. De Franse anarchistische beweging laat dit niet ongemerkt voorbij gaan. Zo verzorgt Agnès Pavlowsky voor het Franse weekblad Le Monde libertaire enkele korte artikelen over leven en denken van Bakoenin. Die zullen hier de komende tijd in vertaling worden gepubliceerd.

Bakoenin en de anderen

Ook is er een herdruk verschenen van een boek met teksten van en over Bakoenin getiteld Bakounine et les autres, Esquisses et portraits contemporains d’un révolutionnaire (Bakoenin en de anderen, Eigentijds schetsen en portretten van een revolutionair). Er bestaat daarvan een Nederlandse vertaling Bakoenin, Een biografie in tijdsdocumenten (Baarn, 1977).

Omslag.Ba

Het betreft een bundel tijdsdocumenten (voornamelijk brieven) door Arthur Lehning (1899-2000) verzameld en in 1976 uitgebracht, bij wijze van een Bakoenin-biografie. Arthur Lehning had deze ooit willen schrijven, maar gelet op al zijn overige werkzaamheden is het daar nooit van gekomen. De herdruk (uitgeverij ‘Les nuits rouges’, 2013) is voorzien van een nawoord van Toke van Helmond-Lehning onder de titel ‘Arthur Lehning et Bakounine’.

BakoeninKropot Bakoenin op de prent naast de lezende man, geflankeerd door Kropotkin.

Brochurereeks

Een andere Bakoenin activiteit wordt ondernomen door Cercle d’Études libertaires Gaston-Leval. Deze kring gaat in de loop van het jaar een aantal korte teksten uit verspreiden (50 à 80 pagina’s) over Bakoenin en diens politieke, revolutionaire activiteiten en dito denkbeelden. Dit zal eerst in “pdf” vorm geschieden (vrij op Internet te downloaden), waarna de teksten later in brochurevorm zullen worden uitgegeven. Enkele van deze teksten zijn al op de site van Le Monde-Nouveau verschenen; klik HIER.

Bak.AS

De AS

Weet dat de AS ooit, in 1976, een dubbelnummer heeft uitgegeven over Bakoenin, nummer 21-22. Zie daarvoor op de site van de AS; klik HIER.

Thom Holterman

Update

26 februari 2014. Eerste deel geplaatst van Bakoenin serie: Michael Bakoenin: (1) De revolutionaire activist; klik HIER.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: