Spring naar inhoud

Solidariteit Tegen Repressie En Voor Migratievrijheid. Vrijheid Van Mening Wederom In Gevarenzone

29/04/2014

RevoPen

Op donderdag 15 mei dient het hoger beroep in de rechtszaak tegen Joke Kaviaar. Zij is op 22 januari 2013 tot vier maanden cel veroordeeld wegens het publiceren van vier teksten die het Openbaar Ministerie beschouwt als opruiend. In de teksten nam zij fel stelling tegen de vervolging, opsluiting en deportatie van vluchtelingen en migranten zonder verblijfspapieren, tegen het onderdrukkende migratiebeleid van de Nederlandse staat.

Met de veroordeling treft de staat allen die op willen staan tegen onrecht, zich krachtig uit willen spreken en tot verzet willen oproepen. De staat valt zo de strijd voor vrijheid van migratie zelf aan. Dit mag niet onweersproken blijven.

Vrijheid.1

Repressief ‘modern migratiebeleid’

Op de dag van het hoger beroep willen we in optocht vanaf de Dam naar het gerechtsgebouw lopen. We zullen één van de verboden teksten actief verspreiden, door hem aan omstanders en voorbijgangers uit te delen en als posters aan te plakken. Zo maken we ons medeplichtig aan de opruiing waarvoor Joke Kaviaar vier maanden in de cel dreigt te worden gestopt. Zo eisen we het recht op om tot verzet op te roepen. Zo nemen we ook deel aan de strijd tegen het onmenselijke systeem van detentie en deportatie waarmee de Nederlandse staat vluchtelingen en migranten van hun vrijheid berooft, en geregeld ook van hun leven.

Nederland fungeert daarin graag als ‘gidsland’ voor het repressieve ‘modern migratiebeleid’, een beleid dat inhoudt dat wie geld heeft wordt binnengehaald, wie arm en hongerig is wordt buitengesloten. Al langere tijd werken de Europese lidstaten aan de bouw van ‘Fort Europa’, door grensbewaking te intensiveren en te militariseren, en door Afrikaanse landen te dwingen mensen daar al tegen te houden en terug te nemen. Vingerafdrukken van migranten worden opgeslagen, en hun bewegingsvrijheid nog verder ingeperkt binnen de EU-landen waar zij zich bevinden. Tegen al deze praktijken komen vluchtelingen sinds enige jaren zelf actief in verzet. Vanaf 18 mei start de “March 2 Freedom”, waarin vluchtelingen en solidaire mensen van 18 mei tot 21 juni van Brussel naar Straatsburg zullen lopen. Daaraan doen ook mensen uit Nederland mee.

Vrijheid.2

Oproep

Solidariteit tegen de vervolging van Joke ligt volgens ons in het verlengde van solidariteit met de strijd van vluchtelingen en andersom. We vragen mensen op 15 mei naar de Dam te komen en mee te helpen. We weten dat het plakken en uitdelen van de betreffende tekst door de politie zal worden aangemerkt als een ‘strafbaar feit’. De tekst is immers ten gevolge van de uitspraak van de rechtbank verboden, want opruiing volgens artikel 131 en 132. We nemen welbewust dat risico, en willen dan ook niet verhullen dat wie meedoet, dat risico zelf ook neemt. Met hoe meer we zijn, hoe krachtiger ons geluid echter zal zijn.

Dus: 15 mei op de Dam, Amsterdam, 12.00 uur.

Als je niet aan de actie deel neemt maar wel solidariteit wil betuigen: graag! Kom in dat geval rechtstreeks om 14.00 uur naar het Gerechtshof, IJdok 20, Amsterdam.

Getekend: Steungroep 13 september

Deel II

Misdrijven tegen de openbare orde?

De hierboven genoemde strafrechtartikelen komen voor in het Wetboek van Strafrecht (WvSr) onder de titel ‘misdrijven tegen de openbare orde’. In art. 131 WvSr draait het om de opruier en art. 132 WvSr spreekt over de verspreider. Ik laat dit verder voor wat het is, want het is aan de advocaat van Joke Kaviaar om nader op die problematiek in te gaan.

Ik vraag me hier echter af: zijn er wel misdrijven te plegen tegen de openbare orde? Want over wiens openbare orde spreken we dan? Die van de bestaande macht. En wie daarbinnen de definitiemacht in handen heeft, zoals de wetgever in zijn hoedanigheid als strafwetgever, kan al naar gelang de omvang van zijn machtsbereik de geometrie van ‘openbare orde’ bepalen.

Echter, als de wetgever iets kan opperen, dan kunnen anderen dat ook. ‘If dogs run free, why don’t we? (zingt Bob Dylan; in het album New Morning, 1970). Dat is een kwestie van vrijheid van meningsuiting. Alleen zal hetgeen dat ‘anderen’ opperen niet tot wet verheven worden (afwezigheid van definitiemacht).

Statelijk geweld

Openbare orde?

Welnu, het staat mij vrij, op grond van historische gegevens, te vinden dat er afschuwelijke misdrijven tegen de openbare orde in de Nederlandse koloniën zijn gepleegd. Zijn die straffeloos zijn gebleken? Sterker nog, zijn er ernstige misdrijven gepleegd, waarbij de bedrijver, dan wel opdrachtgever, althans hoogste verantwoordelijke zelfs met een koninklijke onderscheiding is weggekomen? Ja die zijn er!

Eén voorbeeld en wel uit de tijd van de ‘politionele acties’ in Indonesië. Onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse regering zijn tijdens die acties in Indonesië rond 1947 door Nederlanders uit vergelding en ter voorbeeldstelling hele dorpen platgebrand, zijn er massa-executies uitgevoerd en mensen standrechtelijk gefusilleerd. Dit gebeurde onder leiding van generaal Spoor. Deze is voor zijn verdiensten de Militaire Willems-Orde in juni 1949 postuum verleend.

De orgie van geweld waarvan sprake is geweest, levert één groot misdrijf op tegen de openbare orde. Maar er volgde geen strafvervolging. Neemt men dit dus als maatstaf op in een ergheidmodel dan begrijpt iedereen, dat de handelingen en uitingen van Joke Kaviaar nog niet in de buurt komen van die maatstaf. Er moet dus iets anders aan de hand zijn.

 

Statelijk geweld.2

De overheidsadministratie zal Joke een ‘lastige tante’ vinden, die eens op haar nummer moet worden gezet. Hebben ‘we’ daarvoor een juridisch handvat? Ja, laten we het eens kijken hoever ‘we’ komen met de artikelen 131 en 132 WvSr. Zo zal gedacht zijn. Dat heeft autorisatie verworven van de rechterlijke macht in eerste instantie. Het is aan de tweede instantie (het hoger beroep) dit te corrigeren.

Het is duidelijk dat Joke Kaviaar niet in de misdrijven sfeer moet worden beoordeeld, maar in de sfeer van het grondwettelijk recht op vrijheid van meningsuiting. Joke Kaviaar heeft, mede gelet op het ergheidmodel, gehandeld binnen dat grondwettelijke recht en niet binnen het kader van het strafrecht. Duidelijke zaak.

Thom Holterman

Aantekening

Ten behoeve van een beter begrip omtrent de hierboven aan de orde zijnde problematiek enkele links. Informatie over de zaak tegen Joke Kaviaar; klik HIER. Teksten van Joke Kaviaar; klik HIER. Meer over de “March 2 Freedom”; klik HIER. Over de politionele acties in Indonesië: klik HIER.

Advertentie
One Comment leave one →
  1. 21/05/2014 14:16

    Dit is op oogenhand herblogden reageerde:
    Vrijheid van meningsuiting, zelfs voor mensen met wie ik het niet altijd eens ben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: