Spring naar inhoud

‘Portretten’ Van Michael Bakoenin (1814-1876)

01/05/2014

Bakoe.1

200 jaar Bakoenin

Het Franse anarchistische weekblad Le Monde libertaire nummer 1740 (2014) heeft vanwege het tweehonderdste geboortejaar van Bakoenin een ‘Dossier’ over hem samengesteld. Daarin zijn enkele korte stukken van Bakoenin zelf afgedrukt. Tevens vindt men erin een aantal beschouwingen over verschillende onderwerpen, zoals: staking als revolutionair middel, integraal onderwijs en wetenschap in relatie tot het beroep op gezag – van de meester en de wetenschapper. Want: hoe leren zonder dwang en doen wat de meester zegt, immers: ni Dieu, ni maître!

Natuurlijk ontbreken niet een korte levensbeschrijving van Bakoenin en een artikel over het revolutionair anarchisme. Over al deze zaken is al veel geschreven – en ook op deze site te vinden. Daarom nu slechts opgenomen vier ‘portretten’ van Bakoenin. Hij was ook een agitator en deze portretten vormen een kunstzinnige uitdrukking van beeldagitatie (een onderwerp waarop ik terugkom).

Bakoe.3

La Revue blanche

Een van de portretten is van ruim honderd jaar terug en wel van kunstschilder, auteur, illustrator en hout graveur Felix Vallotton (1865-1925). Werk van Vallotton verscheen mede in het literaire en kunsttijdschrift La Revue blanche (1889-1903). Dit tijdschrift werd al snel het centrum van politiek debat, mede onder aanvoering van anarchisten als Fénéon en Octave Mirbeau. Over de laatste, zie de door Dick Gevers verzorgde brochure. Naast een historische en biografische schets van Gevers, zijn er vier korte verhalen van Mirbeau in te vinden (Amsterdam, 2012). Maar nu terug naar Bakoenin en de weergave van hem door hedendaagse karikaturisten. [ThH]

Bakoe.2

en

Bakoe.4

LE MONDE LIBERTAIRE, nummer 1740, van 24 april – 15 mei 2014, 24 blz., prijs 2 euro.

[Beeldmateriaal afkomstig uit het besproken nummer.]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: