Spring naar inhoud

‘Verlicht Anarchisme’ In Finland

07/05/2014

sisiphe

In een van de Finse universiteiten (Lapland University te Rovaniemi) wordt, in samenwerking met de Cambrigde University, een interdisciplinaire discussie georganiseerd over ‘Enlightened Anarchism’, op 12-14 september 2014. Het staat een ieder vrij aan die discussie deel te nemen. Ten behoeve daarvan wordt verzocht voor 1 juni 2014 een samenvatting van de te houden inleiding in maximaal 500 woorden te sturen naar de organisatoren.

Anarchisme en sociale rechtvaardigheid

Het anarchisme is meer en meer een onderwerp van wetenschappelijke aandacht geworden. Dit is mede vanwege sociale en politieke bewegingen die steeds actiever zijn geworden in Europa en Noord-Amerika. Terwijl de traditionele publieke opinie de neiging heeft om het anarchisme te zien als puberaal gedrag resulterend in ontkenning, geweld of plegen van vernielingen, is het ook mogelijk om een meer genuanceerde discussie te voeren en te onderzoeken wat aangehangen wordt door een veelvoud van sociale actoren.

Het wil namelijk dat een aanmerkelijk deel van dergelijke groepen in het bijzonder gericht is op de bestrijding van het fascisme, de staatscorruptie, de effecten van het neoliberalisme of de globalisering, of om zich te wijden aan het vechten voor milieubescherming, immigranten en rechten van vluchtelingen, of een ander terrein van sociale rechtvaardigheid.

Veel van deze doelstellingen kunnen worden uitgelegd, dat ze niet alleen in het algemeen belang zijn, maar dat een aantal ervan ook de hoekstenen van de democratie vormt. Sterker nog, ondanks de traditioneel besproken percepties van anarchie, is het in feite mogelijk om deze sociale bewegingen en hun deelnemers te zien als zeer betrokken politieke actoren en burgers. Dit roept de vraag op waarom zij worden buitengesloten en beschouwd worden als politiek bedreigend. Deze observatie leidt er dan toe om democratie en anarchie opnieuw categorisch en filosofisch te onderzoeken.

arton271

Heroverweging

Deze heroverweging gaat niet de discussie uit de weg rond het gebruik van politiek geweld voor het bereiken van democratische doeleinden. Deze conferentie wil vooral de dialoog over deze onderwerpen openen, met volle aandacht voor vooral de morele, en men zou zelfs kunnen zeggen spirituele doelstellingen van deze bewegingen.

Bovendien, allerlei analyses en recent wetenschappelijk onderzoek houden zich bezig met de vraag of het anarchisme “gerechtvaardigd” moet worden door dergelijke morele categorieën, of dat het juist moet proberen om zich van een dergelijk dominant discours te verwijderen. Als zodanig zijn zowel morele als anti – morele interpretaties welkom, evenals ‘papers’ die zich met name richten op het onderzoeken van het proces van morele rechtvaardiging zelf.

Door zich op deze notie van ‘verlicht anarchisme’ te richten, presenteert de conferentie een forum voor de bespreking van de morele, anti – morele, religieuze, anti – religieuze sociale rechtvaardigheid en democratische en anti – democratische, of zuiver revolutionaire vertogen van moderne anarchisten en sociale bewegingen.

De organisatoren van de conferentie zijn vooral geïnteresseerd in het plaatsen van deze contrasterende perspectieven in vruchtbaar en spannend gesprek. Meer informatie vindt men op de site van het Finse organiserend comité (in het Engels); klik HIER. [ThH]

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: