Spring naar inhoud

Einde Van De Hoop En Ander Ongemak

11/06/2014

SinéMensuel

Het jongste nummer van Siné Mensuel besteedt in allerlei artikelen aandacht aan de verkiezingswinst van het Front National (FN). Een kwart van de uitgebrachte stemmen van de Fransen werd op die partij uitgebracht. Je zou ook kunnen zeggen dat de kiezers in grote meerderheid de regering naar huis heeft gestuurd. Ongeveer 60 % van hen kwam namelijk niet opdagen. Siné laat in ieder geval niets van de Franse president François Hollande heel:

Voorkant.sine32

Onwel en poen

Het lijkt wel of niemand in Frankrijk zich nog ergens wat van aantrekt, behalve dan wat hem of haar zelf aangaat. Enkele staaltjes ervan in Siné Mensuel.

In een dorp in de Gironde raken leerlingen van een lagere school plotseling onwel (hoofdpijn, overgeven, prikkelende ogen, een onderwijzer die flauw valt). De directeur van de school houdt de zieke leerlingen apart en roept de medische spoedeisende hulp in. Wat blijkt. Iemand is de aan de school grenzende wijngaard met pesticiden aan het bewerken. De directeur had dat in de ochtend al opgemerkt en verzocht daarmee te stoppen, waarvoor hij het gemeentehuis had gebeld.

Ironie: de wijngaard die het betrof was eigendom van Mevrouw de Burgemeester. Er werd dan ook geen gehoor gegeven aan zijn verzoek. De burgemeester relativeerde haar verantwoordelijkheid voor het onwel worden met ‘het is een hypothese onder andere’. De regionale Raad voor de gezondheid was na onderzoek een geheel andere mening toegedaan, waarna er aan een doofpotaffaire werd gewerkt. Siné haalde de feiten eruit:

Plaatje.p13a

“Er is geen enkel gevaar; de pesticiden doden slechts schadelijke insecten, te weten insecten die aan de wijnranken knagen en het jonge tuig van de buren dat hier komt stropen.”

Dit is een incident van beperkte omvang (maar hoeveel van dit soort incidenten zijn er niet…). Van grotere omvang is de problematiek van de aanleg van een nieuw vliegveld in de omgeving van Nantes. Daar moet 1700 hectaren natuurgebied, een water- en coulisselandschap, met al zijn fauna eraan geloven. Natuurlijk gaat dat niet zonder slag of stoot. De grote verdienmaatschappij Vinci heeft zich voor zijn aandeelhouders erop gericht, het natuurgebied te vernietigen en er redelijk wat geld aan over te houden. Daarvoor is ook een groot bedrag uitgetrokken om een universitair onderzoeksinstituut te laten achterhalen, dat de natuurschade beperkt blijft. Siné Mensuel bericht over deze al te bekende vorm van ‘wetenschappelijke’ machinatie.

Plaatje.p13b

“Aan waterige zones hebben we lak…Het enige dat ons interesseert is poen…”

Goed doel toerisme

Met de zomer opkomst, trekt ook het toerisme weer aan. Er blijken nog al wat mensen over een aanmerkelijke hoeveelheid geld te beschikken, die pijn achter het hart voelen als dat zo maar aan vakantie uitgeven. Dit signaal heeft de toeristenindustrie bereikt en die stimuleert nu het reizen met een ‘goed doel’ – waarvan de plaatselijke bevolking in een ver weg land natuurlijk niets wijzer wordt. Voor het thuisfront levert het mooie plaatjes op:

Plaatje.p17

“Zeg ‘cheese’ voor het selfie van de solidaire arbeiders, mijn broeder.”

Getipt

Siné zegt getipt te zijn over een Braziliaan van 36 jaar met een uitzonderlijk talent voor het karikaturale. Al veertien jaar werkt deze van de Kunstacademie afkomstige beeldend kunstenaar op de muren van San Paolo. Siné moedigt aan zijn werk te bekijken. Een hele pagina heeft het blad aan het beeldmateriaal van Paulo Ito, want zo heet de kunstenaar, besteed. Ik geef de tip graag door. Hier een van de schilderingen:

Plaatje.p20

Andere gezichtshoek

Zal de wereld ‘het’ ooit begrijpen? In de ogen van een andere beeldend kunstenaar is het verschrikkelijk moeilijk zijn om van standpunt te veranderen, kijk maar:

Plaatje.p30

Thom Holterman

SINÉ MENSUEL nº 32, juni 2014, 32 blz., prijs 5,50 euro.

[Beeldmateriaal afkomstig uit het bespoken nummer van Siné Mensuel.]

Tip

Om meer werk van de Braziliaan Paulo Ito te bekijken, klik HIER.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: