Spring naar inhoud

Israël, (Anti)Kapitalisme en Ebola-Virus

10/09/2014

SinéMensuel

Frankrijk is weer van slot gehaald. Dus komt ook Siné Mensuel met zijn eerste nummer na de ‘rentrée’ (het begin van het nieuwe seizoen). Het geweld dat gewoed heeft in Gaza maakt de opening van het nummer uit. De permanente Israëlische correspondent van Siné Mensuel, Michel Warschawski, bepreekt over drie pagina’s het geweld onder de titel ‘De ruïnes van Gaza hebben mijn optimisme begraven’.

 Voorkant.Sine“Gaza zal ongetwijfeld weer opstaan tegen Israël”.

Antikoloniale activist

Michel Warschawski is in Straatsburg geboren waar zijn vader opperrabbijn was. Op 16 jarige leeftijd ging Michel de Talmud bestuderen in Israël en besloot aldaar te blijven. Hij heeft vervolgens alle Israëlische oorlogen en het bezetten van Palestina bestreden. In 1984 richtte hij het Alternatieve Informatie Centrum op om over de situatie in beide landen te rapporteren. In 2012 verwierf het Centrum de ‘Prijs van de Rechten van de Mens’, verleend door Frankrijk. Warschawski noemt zich Israëlische antikoloniale activist. Hij werd in 1990 tot 20 maanden gevangenisstraf veroordeeld voor ‘ondersteuning aan terroristische organisaties’.

Waarop is het Gaza-conflict in tijd genomen te herleiden? Het betreft in ieder geval de gebeurtenissen rond de oprichting – in geweld – van de staat Israël in 1948. Toen werden door Israëliërs 800.0000 oorspronkelijke bewoners uit hun woonplaatsen in Palestina verdreven, werden meer dan 500 dorpen verwoest en duizenden Palestijnen gedood. Het verslag dat Michel doet, gaat evenwel over de afgelopen weken van 2014 in het Israël, dat zich opnieuw verwoestend en dodend manifesteert.

Warschawski zwijgt niet over de fascistische bendes die Israël kent. Het is de omgekeerde wereld geworden, lijkt het wel. Het fascisme is er niet van de een op de andere dag. Het heeft in de Israëlische maatschappij en de politieke instituties kunnen groeien, in de afgelopen tien jaar: antidemocratische wetgeving, bedreigingen en daarna uitsluiting voor zes maanden van deelname aan parlementaire zittingen van Palestijnse leden van het Israëlische parlement (Knesset), intimiderende bezoeken van de burelen van de organisatie voor de Rechten van de Mens, het groeiende racisme op straat, in de media, de (Israëlische) oppositievoerders die zich niet meer publiekelijk durven uiten… Het eigene aan het fascisme is: terroriseren. En in die zin is het nieuwe Israëlische fascisme bezig er in te slagen waarvoor het staat.

Pl.p.5

Naar Frankrijk nu: rechts aan zet

Politiek rechts lijkt slag op slag te winnen. Dat maakt de wereld er niet mooier op. Het kapitalisme gedijt in zo’n situatie, leert ook hetgeen in Frankrijk aan de hand is. Zo heeft de Eerste minister, Manuel Valls, mooie woorden gesproken tijdens de zomeruniversiteit van de Medef (de Franse werkgeversclub). Daar oogstte hij succes met het uitroepen: ‘Ik houd van de bedrijven’. Hij kreeg een staande ovatie.

Pl.p.10 “Socialisten, ik houd van jullie!!!”

Onlangs werd dezelfde Manuel Valls uitgefloten tijdens de zomeruniversiteit van zijn eigen partij (PS) in La Rochelle:

 Pl.p.8“Het was bij de Medef beter…”

Dat Olivier Besancenot, de leider van ‘links van links’ op kapitalisten afgeeft, is niet vreemd. Maar hij doet dat in het maandelijkse interview op erg slappe en weinig overtuigende wijze. Het enige dat leuk is, betreft zijn verwijzing naar de CAC 40 (de 40 grootste beursgenoteerde Franse bedrijven):

 Pl.p.12“De redenen om een antikapitalist te zijn? Ik heb er precies 40!!!”

Babysitters en ebola-virus

Nu de vakanties weer zijn afgelopen en het werk roept, moet aan het vinden van een kinderoppas worden gedacht. Er wordt opgeroepen bijzonder voorzichtig te zijn bij het zoeken ernaar. Daarnaast nog wat raad aan de babysitters zelf: vragen die men niet moet stellen…

 Pl.p.19“Waar staat de diepvriezer?”

Verder in dit nummer boekbesprekingen en een artikel over geëngageerde kleine uitgeverijen, over een collège dat ‘merde’ (verdomme) leert zeggen, te weten het Collège de ‘Pataphysique’ en over de Amerikaanse politie die een radicaal middel tegen het ebola-virus heeft gevonden:

Pl.p.11

Thom Holterman

SINÉ MENSUEL nº 34, september 2014, 32 blz., prijs 5,50 euro

[Beeldmateriaal afkomstig uit het besproken nummer van Siné Mensuel.]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: