Spring naar inhoud

Reactionairen En Klimaatsceptici

12/11/2014

SinéMensuel

Het onlangs verschenen nummer van Siné Mensuel (nº 36, november 2014) gaat vooral over geld. Het tijdschrift heeft er groot gebrek aan, wil het zijn voortbestaan garanderen. Siné zelf, een eind in de tachtig jaar en aan de zuurstof, heeft zelfs overwogen een bank te overvallen. Maar de opzet is mislukt, zo blijkt uit de omslag van het nummer. Hij werd herkend:

 Omslag.sine-mensuelS.O.S. Help ons door te blijven gaan…

Bij het loket: ‘U heeft geld nodig voor uw maandblad, meneer Siné?…’. ‘Verdomme! Hoe heeft die klootzak van een bankier me herkend?…’.

Klimaatsceptici

Er is wel geld, heel veel geld zelfs, voor wat reactionairen trachten te bereiken of te blokkeren. De meeste artikelen er over betreffen Franse affaires. Eén zaak, een Amerikaanse, handelt over de ontkenners dat er iets aan de hand is met het klimaat. Duidelijk wordt gemaakt waar de vele miljoenen dollars vandaan komen om de zogeheten denktanks van actiegeld te voorzien. Ik ontleen een aantal gegevens daarover aan het artikel van Laura Noualhat in Siné Mensuel. Dollars, want het artikel geeft een beeld van de situatie in de Verenigde Staten.

Marc Morano, die sprekend wordt ingevoerd, is zo’n klimaatontkenner. Hij werkt voor het ‘Comité voor een constructieve toekomst’. Het ontvangt jaarlijks drie miljoen dollar van anonieme geldschieters. Tijdens een betoging van milieuactivisten laat hij boven de demonstratie een vliegtuigje cirkelen met een staartvlag waarop te lezen is ‘Geen klimaatsverandering in de afgelopen 17 jaar’. Waarom hij deze actie voert? ‘Wel, er is geen sprake van opwarming van de aarde; en neen, de mens is niet verantwoordelijk; en ja, de ‘alarmisten’ zijn communisten die zich als ‘groenen’ hebben vermomd’.

Dit zijn de hoofdelementen van de argumentatie van de sceptici en ontkenners. Men komt ze bijvoorbeeld ook tegen bij Jim Inhofe (conservatieve senator van Oklahoma). Hij schreef een boek over de problematiek getiteld Klimaatverandering: de grootste vorm van misleiding in onze tijd. Noualhat daarover: geen enkel wetenschappelijk argument is erin te vinden, wel een grote libertarische hutspot. Maar met zijn politieke maten weet hij wel alle beslissingen te blokkeren die milieutechnisch de situatie moet verbeteren (belasting op brandstof, CO2-quotasysteem, verbod op off-shore olie- en gasboring).

In 2014 worden door het Heartland Instituut in het Mandalay Hotel in Las Vegas 400 mensen uitgenodigd voor een (jaarlijkse) driedaagse conferentie over klimaatsverandering. De thuisbasis van Heartland Intutuut, een neoliberale denktank, is Chicago, waar het voorheen ging om het ontkennen van het verband tussen roken (sigaretten) en kanker. De voornaamste geldschieters van het Instituut waren ExxonMobil en de tabaksindustrie. Sinds de jaren 2000 is men overgegaan op de ontkenning van klimaatsverandering en wordt men gesponsord door 32 organisaties.

De Amerikaanse socioloog Robert Brulle van de universiteit Drexel houdt zich vooral bezig met het achterhalen van de financiering van de klimaatsceptici / -ontkenners. Wat gebeurt er achter de schermen?. Eind 2013 kon hij de financiering aantonen van 118 belangrijke organisaties die de these van de opwarming van de aarde door klimaatsverandering verwerpen. In totaal hebben tussen 2003 en 2010, 91 van zulke organisaties gezamenlijk 558 miljoen dollar ontvangen. ExxonMobil, Chevron of te wel de broers Koch (die twee zijn goed voor 105 miljard dollar) hopen begin november zes zetels te ‘kopen’, die de republikeinen in de Amerikaanse Senaat en het Congres ontberen. Doel is het Barack Obama onmogelijk te maken welk soort akkoord ook over klimaatsverbetering te sluiten…

Klimaatsceptici

Beeld en agitatie

Je kan nog zoveel schrijven, maar één beeld kan een heel relaas samenvatten. Schrijven over een boek of het boek verfilmen?

 Boek‘Ik heb mijn boeken bewerkt voor 3D film’. ‘Het is alsof je er in zit’.

De ouder / kind relatie en het idee daarover verschaft ook een voorbeeld:

 KindMijn dochter van 12 legt mij regelmatig uit waarom zij altijd gelijk heeft ongelijk te hebben.

En wat moet je met pedofilie aan? Hoe dat te behandelen?

 Pedo‘Acupunctuur geeft zeer goede resultaten bij het behandelen van pedofilie’.

Thom Holterman

SINÉ MENSUEL, nº 36, november 2014, 32 blz., prijs 5,50 euro.

[Beeldmateriaal overgenomen uit het besproken nummer van Siné Mensuel.]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: