Spring naar inhoud

L’Anarchisme Au Pays Des Provos

30/01/2015

Ofwel Anarchisme in het land van provo’s door Thom Holterman. Het onlangs uitgekomen Franstalige boek omvat vijf portretten van Nederlandse anarchisten. Dit betreffen: Ferdinand Domela Nieuwenhuis, de man van ‘Christen tot anarchist’, Arthur Lehning, de fameuze Bakoenin-kenner, Bart de Ligt, de libertaire antimilitarist en voorloper van de vredeswetenschap, Clara Wichmann, de libertaire jurist, feministe van het eerste uur en Anton Constandse, libertair, vrijdenker. Aan de hand van hen komen libertaire stromingen aanbod, naast libertaire praktijken, vormen van directe actie en aanzetten tot theorievorming.

Voorkant.Anar.Provo

De vijf portretten zijn ondergebracht in het eerste deel. In het tweede deel krijgt de veelzijdige libertaire gedachte nader gestalte. Eerst worden enkele Nederlandse voorlopers behandeld (Erasmus, Spinoza, Multatuli). Daarna volgt een beschrijving van een vijftal bewegingen mede aan de hand van hun respectieve woordvoerders:

(1) het revolutionaire syndicalisme en Christiaan Cornelissen; (2) de productieassociatie en Johannes Methöfer; (3) het christenanarchisme en Felix Ortt; (4) de ‘Neem en eetbeweging’ met Piet Kooijman en (5) subversieve actie met Albert de Jong. Het laatste onderwerp loopt ondermeer uit in de provobeweging.

Het derde deel ontleent aan de libertaire gedachte op zijn minst twee werkzame richtingen. Die maken gebruik van het in de libertaire gedachte opgeslagen kritisch en constructief potentieel. Daarna volgen nog enkele concluderende overwegingen. Nederlands anarchisme in kort bestek dus.

HOLTERMAN, Thom, L’Anarchisme au pays des provos. Constantes, organisations et force critique des libertaires hollandais, Atelier de la création libertaire, Lyon, 2015, 135 blz., prijs 12 euro.

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: