Spring naar inhoud

Uitzendkrachten, Terrorisme en Trauma’s

11/02/2015

 

SinéMensuel

Het februarinummer van Siné Mensuel (nº39, 2015) zet in op de verbetering van de situatie voor de Griekse bevolking. De econoom Pierre Concialdi (lid van Attac) legt het allemaal nog eens uit hoe de gewone Grieken in de euro geluisd zijn. Met list en bedrog werd dat bereikt via de bank Goldman Sachs, waarvan als vice-president voor Europa indertijd werkzaam was Mario Draghi. Deze is nu president van de Europese Centrale Bank. ‘Schurken zonder grenzen’ vinden elkaar telkens weer…

Voorkant.SineZet hem op, Grieken !

Uitzendkrachten

Er is meer dat de aandacht vraagt als het om verbetering van situaties gaat. Zo is daar de positie van de Franse intermittent (uitzendkracht). In het bijzonder gaat het hier over de regeling voor acteurs, betaalde figuranten, technici in de theaterwereld (schouwburg, film, audiovisuele activiteiten). Die regeling belooft een verzekering tegen werkloosheid in periodes tussen de ene en de andere activiteit. Ze is minder een statuut en meer een regime, dat mensen nachtmerries bezorgt.

Bureau‘En wat heeft u sinds september gespeeld?’   ‘Een rol als bewaker in een supermarkt’.

Terrorisme

Het maandelijkse interview wordt afgenomen met de Algerijnse Eerste Minister van 1991-1992, Sid Ahmed Ghozali (1937; behaalde in Parijs zijn ingenieursdiploma). Siné Mensuel sprak met hem tegen de achtergrond van de opkomst van het Islamitisch Reddingsfront (FIS) en het terrorisme, de aanslagen in Parijs en de situatie in het Midden-Oosten. Zijn kennis van de Franse maatschappij (hij studeerde in Frankrijk) en die van de moslimwereld, geeft hem een scherpe blik op de internationale breukvlakken.

Een van de feiten van waaruit hij vertrekt, is dat het terrorisme meer dan 99% van de moslims zelf raakt. In Irak doodt dat terrorisme gemiddeld 50 moslims per dag, dat is meer dan 200.000 sinds 2003. En bedenk wel, de islam staat niet toe dat men christenen doodt, net zo min dat het joodse geloof voorschrijft Palestijnen af te slachten, noch dat het christelijke geloof voorheen de Inquisitie of de Bartholomeusnacht machtigde.

Of de militaire campagne in Irak of Mail het terrorisme het zwijgen zal opleggen? Neen, meent Sid Ahmed Ghozali. Elkaar beloven de terroristen weg te vagen met luchtaanvallen, is jezelf en anderen bedriegen. Alleen de bevolkingen in de regio kunnen het terrorisme uitbannen.

Stralljager‘Alleen het Irakese volk kan Daesh stoppen.’ ‘Als het in staat is onze hulp te overleven’.

Trauma’s

De gebieden waar het terrorisme heerst, produceert aan de lopende band getraumatiseerde mensen. In Siné Mensuel een aangrijpende bijdrage over het werk in een psychiatrisch ziekenhuis in Bordeaux, waar psychiaters en verpleegkundigen slachtoffers van migratie – die weg willen uit de geteisterde gebieden – behandelen. Het kan een migratie van enkele jaren betreffen, waarbij vooral vrouwen het slachtoffer zijn. Zonder woorden:

Pijnpop

De ernst en de pijn wordt afgewisseld met een grap en een vondst. Dat laatste gaat het werk van Alain Signori aan, de Frans kunstschilder die door Siné persoonlijk een buitengewoon poëtische knutselaar wordt genoemd (hij werkt namelijk ook met oud ijzer, papier, hout en verf). Siné wijdt er een hele pagina aan.

Dierenwagen

Het aantal onderwerpen is hiermee niet uitgeput. Uiteraard vindt men ook weer de gevarieerde hoeveelheid strips.

Thom Holterman

SINÉ MENSUEL, nº 39, februari 2015, 32 blz., prijs 5,50 euro.

[Beeldmateriaal ontleend aan het bespreken nummer.]

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: