Spring naar inhoud

Afbraakeconomie, Socialisme Of Barbarij En Meningsuiting

11/03/2015

SinéMensuel

Het onlangs verschenen nieuwe nummer van Siné Mensuel speelt in op het feit dat er in Frankrijk binnenkort (regionale) verkiezingen zullen worden gehouden. Dat komt tot uitdrukking op de voorkant van die uitgave. Marine Le Pen, leider van het extreemrechtse Front National, doet de mond open van Jean-Marie Le Pen:

Voorkant.SineIn naam ven de Vader, de Dochter en de eenvoudigen van geest.

Afbraakeconomie

Siné opent het debat over de wijze waarop een afbraakeconomie wordt gevoerd, die uitsluitend de superrijken goed doet. Sommige landen, met name Zuid-Amerikaanse, hebben genoeg van de dictaten van het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Want de miserabele situatie waarin gewone mensen, dus het grootste deel van bevolkingen, zich bevinden, is eerst het resultaat geweest van het financieel leegzuigen van landen door rijken en daarna door het uitzuigen, uitgevoerd door handlangers van die rijken, de roofdierbankiers en het IMF. De opstand er tegen is ophanden:

IMF.bank

Socialisme of barbarij

Enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog werd een Franse maatschappijkritische beweging opgericht, genaamd Socialisme of Barbarij. Onder die naam verscheen het tijdschrift dat de beweging uitgaf. De extremen die in de titel zitten, markeren nog steeds de sociaaleconomische discussie: de hedendaagse neoliberale economie voert tot barbarij, zo kunnen we elke dag opnieuw constateren.

Wat we zien is dat ook de Franse socialisten slaafs aan de leiband van de roofdierbankiers en andere grootverdieners lopen. Hun socialisme is ook daar geheel naar die uitzuigers ingericht – net zoals bij de PvdA in Nederland. In de hier onder opgenomen cartoon zien we de Franse eerste minister, Manuel Valls, zich ferm uiten:

Vals.Barbaar‘Ik ben voor barbarij met een socialistische gezicht!’.

Vrijheid van meningsuiting

De laatste maanden is, onder invloed van de terroristische moordaanslag op de redactie van Charlie Hebdo, de discussie over de verdediging van de vrijheid van meningsuiting weer op gang gekomen. Menigeen heeft er al opgewezen, dat daar bij sommigen iets van hypocrisie in zit. In zijn eigen column wijst Siné erop dat hij voor meerdere cartoons, gepubliceerd in Siné Massacre, nº 5, van januari 1963, strafrechtelijk is veroordeeld wegens ‘schending van de goede zeden’. Een van de cartoons is deze:

Goede zeden

 

De tijden zijn wel veranderd als men weet dat er inmiddels dit gebeurt:

JihadistenIrak: de jihadisten bezoeken een museum. ‘Ben je gek geworden, dit is er een van ons!’.

Verder in dit nummer de gebruikelijke strips en columns van de vaste medewerkers.    [ThH]

SINÉ MENSUEL nº 40, maart 2015, 32 blz., prijs 5,50 euro.

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: