Spring naar inhoud

Handel In Migranten

03/06/2015

Kop.Lire

In het Franse literaire maanblad Lire krijgt elke maand een auteur de gelegenheid om te vertellen wat hem in zijn werk bezighoudt onder de titel ‘getuige van de maand’. In het onlangs verschenen juni nummer is de beurt aan Giampaolo Musumeci. Hij heeft gedurende twee jaar samen met de criminologe Andrea Di Nicola onderzoek verricht naar illegale migratienetwerken. Hun zojuist verschenen boek Trafiquants d’hommes (Zwarthandelaren in mensen) schetst de situatie en de bron van drama’s op de Middellandse zee en elders.

Omslag.Boek.Musu

Giampaolo Musumeci: ‘Ik houd mij al tien jaar bezig met de problematiek van de migratieroutes, met de verhalen van mannen en vrouwen die bijvoorbeeld op de kust van het eiland Lampedusa stranden. Dat zijn verhalen van mensen. Maar het is me gebleken dat ik een groot deel van het verhalen miste: de economie van de handel in migranten. Wie wordt wijzer van deze handel? En hoe zijn de netwerken georganiseerd. Ik heb de laatste twee jaar dat terrein onderzocht en met politiepersoneel, de mensensmokkelaars, de kandidaten voor migratie gesproken.

Een van de dingen die wij vonden is dat de smokkelaars slechts de laatste schakel vormen van een zeer winstgevende ketting van mensen, zoals zij die valse papieren maken, zij die mensen onderbrengen, de chauffeurs, de wapenleveranciers, de corrupte politiefunctionarissen… Het is een gigantische business, de tweede soort zwarte handel in de wereld na de drugs en waarin geschat wordt, dat 3 tot 10 miljard dollars per jaar om gaan – waarvan 300 tot 600 miljoen alleen rond de Middellandse zee.

Wat wij ook ontdekten, is dat de migranten richting Europa langs heel verschillende routes gaan. Zo bestaan er ‘luxe pakketten’ van 20 000 dollars die mensen per vliegtuig, eerste klas, laten reizen met erg goed gemaakte valse papieren. Natuurlijk zijn er de veel armere mensen, die voor 1000 euro opeengepakt, op een boot zitten. Meer en meer gaan er mensen over land en doorkruisen de bossen van de Balkan. Men heeft het nauwelijks over deze routes omdat die minder dramatisch zijn en minder doden veroorzaken. Maar ze zijn erg intrek deze routes, reden waarom Bulgarije het idee heeft gelanceerd om een afscheiding op te trekken langs de grens met Turkije.

Schip.Lire

Maatregelen?

Welke middelen zijn er om te strijden tegen deze zwarte handel in mensen? Men moet bedenken dat 60% van deze migranten uit landen komen waarin (burger)oorlogen woeden. Normaal gezien zouden deze mensen recht op asiel hebben. Waar ligt het probleem dat dit recht niet wordt uitoefenend? In de afwezigheid van Europa. Zwarthandelaren bieden in dit geval aan deze mensen, wat Europa hen niet aanbiedt. Wat er dus moet gebeuren is het inrichten van menselijke corridors, die mensen mogelijkheden geven de reis te maken zonder afhankelijk te zijn van criminelen. Ook moet Europol beter gefinancierd worden om gerichter onderzoek te kunnen doen naar de zwarte handel in mensen. Het is van belang om de leiders ervan op te sporen, die zich heden schuilhouden in Soedan, Libië, Turkije.

Dit betekent het ontwikkelen van een adequate visie op Europees niveau over de verdeling van migranten over de Europese landen en het ontwikkelen van een politieke samenwerking met de verschillende Afrikaanse landen van herkomst. Dat gaat geld kosten, maar op de langere duur zal Europa er bij winnen als de Afrikaanse landen zich politiek en economisch stabiliseren. En…om te vermijden dat men in feite, onmachtig, aan de kant staat te kijken naar de drama’s die zich aan onze kusten voltrekken’, aldus eindigt de getuige van de maand, Giampaolo Musumeci zijn verhaal.

Boot.Marianne

Daesh, Islamitische staat

Het relaas van Musumeci kan meteen worden aangevuld met een kort bericht uit het Franse weekblad Marianne van 29 mei – 4 juni 2015, getiteld ‘Deash legt zich toe op zwarte handel in migranten’. De handel in zwarte Afrikanen is een echte goudmijn geworden voor de organisatie van de Islamitische staat. De djihadisten strijken meer en meer winst op uit de activiteiten van mensensmokkelaars inzake Afrikaanse migranten. Zo heffen zij ‘belasting’ tot 50% van de inkomsten die de smokkelaars binnenhalen. De laatsten verzamelen hun ‘passagiers’ in Libië, in de haven van Syrte, alvorens hen te stouwen in de boten om op eigen risico kusten van Europa te bereiken…

De inkomsten voor de Islamitische staat, waarbij het geschat zou gaan om tientallen miljoenen dollars per maand, moeten de financiële verliezen dekken die door Deash geleden worden door de schade aan oliebronnen, veroorzaakt door bombardementen door westerse vliegtuigen uitgevoerd…

De moraal? Die is versjacherd.

Thom Holterman

[Beeldmateriaal overgenomen uit Lire, juni 2015 en Marianne 29 mei – 4 juni 2015]

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: