Skip to content

De Nieuwe Djihadisten

17/06/2015

SinéMensuel

De Franse socialisten zijn werkelijk van alles aan het slopen op sociaal gebied en in de publieke sector wat er maar te slopen valt. Het nieuwe nummer van Siné Mensuel (juni 2015) maakt dit met zijn voorkant duidelijk. Het maandblad drukt hiermee een algemeen gevoelen uit. Zo is de vraag of er nog iets van de openbare ziekenhuizen, het openbare middelbaar onderwijs, het openbaar vervoer en de sociale zorg overblijft. De afbraak van de publieke sector geschiedt om de particuliere sector aan winstkansen te helpen (de geprivatiseerde Franse tolwegen bijvoorbeeld leveren de ‘betonmaffia’ miljarden euro’s op).

De nieuwe djihadisten aan het werk

Voorkant.Siné

Megavetmesterij

Ook elders vindt sloop plaats. Zo moet de op menselijke maat afgestemde agrarische sector er aan geloven. Die moet plaatsmaken voor ‘agro business’. Er moet immers met het buitenland geconcurreerd kunnen worden. Megastallen moeten er komen (vee-industrie met 1000 of meer koeien), megavetmesterijen (varkens bijvoorbeeld). Gesproken wordt over de désertification (tot woestijn maken) van het Franse landschap.

Enerzijds wordt het sloopwerk in de publieke sector verricht om die sector te verkleinen (de ‘minimal state’ gedachte uit het rechtsanarchisme kent vrienden onder de socialisten). Anderzijds vindt het plaats omdat er geen geld meer zou zijn om die hele sector overeind te houden. Maar in feite gaat het om vetmesterij van de bazen in de particuliere sector. Door verbijsterde economen is berekend dat het voldoende is het vermogen van de 1% meest rijke Fransen te belasten met 3,4% belasting, om 500 miljard euro in de staatskas te brengen [een becijfering die ik ontleen aan L’humain d’abord (De mens eerst) van het ‘Front de gauche’ (Het linkse front)].

Rijken

‘De verbijsterde economen zie ik liever begraven!’

[atterrer=verbijsteren; enterrer=begraven]

Bazen-schurken

De onlangs actief geworden Franse site Patrons-voyous.fr (Bazen-schurken.fr) is een particulier initiatief. Het doel van de site is veroordeelde ondernemingen in de etalage te zetten door middel van publicatie van het rechterlijk oordeel. Het gaat om veroordelingen in de sfeer van het arbeidsrecht, sociale verzekeringsrecht, beloningssystemen, arbeidsomstandighedenrecht, kortom om zaken waarbij bedrijven veroordelingen opliepen vanwege onjuist handelen jegens hun personeel.

Het idee is dat als de baas een toekomstige werknemer naar zijn ‘justitieel verleden’ mag vragen, waarom zou je dan niet het ‘justitiële verleden’ van de bazen bekend maken. Ben je als toekomstig werknemer tenminste gewaarschuwd. Op de site zijn inmiddels meer dan zeventig veroordelingen opgenomen (waaronder ook die van grote ‘staatsbedrijven’, La Poste, de sector openbaar vervoer: RATP, SNCF). Siné Mensuel besteedt met een kennelijk genoegen aandacht aan deze site. Of een dergelijke site ook in Nederland draait is mij niet bekend. Ik hoor het wel. De bazen zijn er niet blij mee; de werkgeversvereniging ‘Medef’ windt zich erover op.

Patrons-voyous‘Wie willen Patrons-voyous.fr verbieden?’

Nieuw cartoonistentalent

Siné heeft onderwijl nieuw talent ontdekt aan het cartoonistenfront. Dat talent presenteerde zich onder een pseudoniem dat Siné maar niks vond. Dat moest hij veranderen, reden waarom MYSTER-X-15 werd Rust. Alles was zwart – wit getekend: of hij dat wilde inkleuren. Siné in zijn nopjes. Hij nam gelijk een hele pagina van hem op. Eigenlijk vanzelfsprekend, oordeel zelf maar:

Daesh aangekomen op de historische plaats van Palmyre!!

Palmyre

Gids: ‘Waar is dat voor??’ ‘Om te bezoeken!’

En verder?

Naast de gebruikelijke strips en de vele cartoons over twee pagina’s de verhalen opgetekend uit de mond van enkele daklozen. Over hoe het is om in de zomer op straat te bivakkeren? Zelfs de zon is koud, meneer…

Ook over twee pagina’s hoe in een volksbuurt van een Parijse randgemeente al weer een tijd een tweedehands boekwinkel draait. Het is vooral ook een soort cultureel centrum, waar schrijvers worden uitgenodigd om over lezen en schrijven te spreken. De winkel draait mede op vrijwilligers onder wie mensen die nergens aan de bak komen, maar toch wat te doen willen hebben. Zoals iemand die bij de plantsoenendienst geweigerd werd omdat hij lezen noch schrijven kon. Maar alles valt te leren…

Boekwinkel

‘Met wat ik verdien moet ik kiezen tussen eten of literatuur…’ ‘Die twee zijn niet onverenigbaar, we hebben erg mooie kookboeken op de planken!…’

Voor het maandelijkse interview is de directeur van de online krant Mediapart (vooral onderzoeksjournalistiek) Edwy Plenel gevraagd. Hij wordt over de problematiek van de moslims als zondebok aan de tand gevoeld. Onderwijl kritiseert hij Siné voor de voorkant van het blad van de vorige maand. De hele mikmak van religie wordt daar in het vuur gegooid. Siné is het op dit punt in het geheel niet met Plenel eens. Het zal vermoedelijk ook daarom zijn dat hij van Rust opneemt:

De drones van het Vaticaan

Vaticaan.Dro

 

Thom Holterman

SINÉ MENSUEL nummer 43, juni 2015, 32 blz., prijs 5,50 euro.

[Beeldmateriaal overgenomen uit het besproken nummer van Siné Mensuel.]

Advertenties
One Comment leave one →
  1. 17/06/2015 11:28

    Thom,
    heel onderhoudend. Alexander R

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s