Spring naar inhoud

Provo 50 Jaar

07/07/2015
tags:

provo

Precies vijftig jaar geleden, in mei 1965, werd in Amsterdam Provo geboren, een beweging van jongeren die op een speelse manier het wettig gezag, het koningshuis en het ‘klootjesvolk’, de grijze massa, wilden provoceren. Op straat manifesteerde Provo zich in happenings rond het beeld Het Lieverdje op het Spui rond het middernachtelijk uur op zaterdag. Beroemde straat-acties waren ook de protesten tegen het koningshuis, onder meer op de huwelijksdag van Beatrix en Claus.

Archief IISG

Provo’s bedachten diverse ‘witte’ plannen, die meestal het doel hadden privé-bezit publiek te maken. Het Witte Fietsenplan is het beroemdst geworden, al is het in Amsterdam nooit uitgevoerd. Hun blad PROVO (eerste nummer 2 juli 1965) bevatte klassieke anarchistische ideologie en recepten voor huisgemaakt dynamiet en andere explosieven. Het werd dan ook meteen in beslag genomen.

Die eerste PROVO, alle volgende bladen en alle andere papieren van deze ludieke beweging werden verzameld door het IISG. Daar liggen ze nu, net als de archieven van individuele provo’s als Robert Jasper Grootveld en Roel van Duijn.

Provo App

Het Amsterdam Museum maakte een app die je meeneemt langs typische Provo-plekken in de stad, zoals Spui en Paradiso. De route voert ook langs het IISG, waar tot en met 31 augustus 2015 voor het raam een creatie van Robert Jasper Grootveld te zien is. Een andere creatie van Grootveld, de drijvende tuinen, liggen sinds 2007 aan de overzijde van het IISG.

drijvende-tuinen1

Informatie en beeldmateriaal ontleend aan de site van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (te Amsterdam).

[ThH]

Advertentie
2 reacties leave one →
 1. Evert van Vliet permalink
  07/07/2015 13:04

  “….een beweging van jongeren die op een speelse manier het wettig gezag, het koningshuis en het ‘klootjesvolk’, de grijze massa, wilden provoceren.”

  Van Isis tot ISIS, ’t schiet lekker op, we’re all pre-occupied I’m afraid.

  • 07/07/2015 15:10

   Van Griekse godin (gezondheid/wijsheid) tot Islamitische staat? Lijkt me een hele sprong. Probeer het eens met van: On revolution [1963] (politiek filosofe Hannah Arendt) tot After the revolution [1970/1990] (politicoloog Robert A. Dahl). Er gaat een hele tijd overheen, wil het goed komen…
   Thom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: