Spring naar inhoud

‘Commons’: Een Nieuwe Revolutionaire Route? Art Politique Als Gangmaker

14/10/2015

SinéMensuel

Tegen al het privatiseren in komt als een wals een tegenbeweging aanrollen. Het gaat om het delen als rechtvaardige vorm van maatschappelijk handelen. Het delen richt zich vooral op de gemeenschappelijke levensbronnen, van vis- en drinkwater tot…internet, de ‘commons’. Miljoenen mensen blijken zich daarvoor al warm te lopen in zelfgeorganiseerde en zelfbestuurde gemeenschappen (radendemocratie opkomst?).

Maar voordat daar in Frankrijk (en de rest van de Westerse wereld) zich een duidelijke vorm van kan aftekenen, moet wel met het een en ander worden afgerekend, zoals met al die aasgieren die politiek het Front National laten groeien, gelijk ook weergegeven op de frontpagina van het nieuwe nummer van Siné Mensuel. Alle zitten, van links tot rechts, op het aas van het ‘gesundes Volksempfinden’ van het FN (van Sarkozy tot Morano: ‘Frankrijk is van het blanke ras’).

Wie laat het FN groeien?

Sine.Voorkant

Commons

Margret Thatcher, Engelse oud minister-president, heeft het bij het volk er goed in geramd: ‘Er is geen alternatief’ voor het wereldwijde kapitalisme. Er zijn natuurlijk wel degelijk alternatieven, maar ook sociaaldemocraten hebben er aan meegeholpen dat te doen vergeten. Zij hebben aangehaakt bij de neoliberale visie en het ophemelen van de marktgedachte. Daarmee lijkt het dat we veroordeeld zijn tot een blijvend ondergaan van de destructieve effecten van het kapitalisme.

Meer en meer groeit er bij mensen het besef, dat verzet daartegen nodig is. Een van de dingen die men dan gaat doen, is bezien welke vormen van gemeenschapszin vernietigd zijn ten bate van de kapitaalsaccumulatie door een hand vol superrijken (de 1 % uit de Occupy leuze). Welke gemeenschappelijke bronnen van leven (viswater, weidegronden, bossen etc.), de zogeheten commons (publiek domein, gemeenschappelijk bezit), zijn in de loop van de eeuwen geconfisqueerd in de vorm van privatisering? Welke zien we evenwel terugkeren en functioneren (!), zoals de eerste vrouw die de Nobelprijs voor de economie verwierf (2009), de Amerikaanse Elinor Ostrom, met haar onderzoeken aantoonde? Deze vragen en antwoorden vindt men terug over drie pagina’s in Siné Mensuel, tot ongenoegen van de grote graaiers:

Grote Graaier

‘Vertrouw op mijn grote ervaring…’   ‘De wereld is niet gemaakt voor delen.’

Revolutie?

Wie het woord revolutie tegenkomt, zoals in de kop van dit item, denkt wellicht aan geweld. Kom op, daar is toch geen revolutie voor nodig!

Kruis

‘Het is minder gewelddadig dan de islam…’

 

Poetin verdedigt Assad

Poetin

 

 

en Volkswagen helpt graag

Volkswagen

Bachar heeft gebrek aan chemische wapens

‘Luister, meneer Bachar, ik heb 11 miljoen automobielen in de aanbieding…’

Calais

En dan dit nog in Siné Mensuel over de vluchtelingen problematiek onder de kop ‘Calais, staatssloppenwijk’:

Calais

[ThH]

SINÉ MENSUEL nummer 46, oktober 2015, 32 blz., prijs 5,50 euro.

[Beeldmateriaal ontleend aan het besproken nummer van Siné Mensuel.]

Aanvulling:

In het Franstalig gebied worden activiteiten georganiseerd rond het thema gemeenschappelijk bezit; delen: van tuin tot internet, door Les temps des communs.

Advertentie
2 reacties leave one →
  1. Lydia permalink
    18/10/2015 13:18

    Tikkeltje cynisch wel, maar dat moet wel, wil je nog doordringen tot de harde koppen. Ik heb zojuist ook mijn tweede forum opgegeven wegens de verregaande angst en haat die ik daar tegenkom over vluchtelingen en moslims vooral. Angst is een voedingsbodem voor woede en haat en frustratie, maar ze zijn werkelijk te stupide om te begrijpen dat ze zichzelf uiteindelijk klem zullen zetten. Wat ik hier lees is van een beter niveau en al ben ik een rooie rakster (vrouw) veel wat ik hier lees vind ik niet alleen interessant, maar ook leerzaam en zelfs bruikbaar hier en daar. Waarvoor dank en ook voor de vertalingen uit het Frans. Mijn schoolfrans redt dit niet meer. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: