Gemeentelijke Drinkwatervoorziening Terug Van Weg Geweest
‘Gemeenten hernemen het beheer over de kraan’ kopt het satirische weekblad Charlie Hebdo. Met dit soort artikelen laat het zien dat het ook aan berichtgeving doet, dat niets satirisch heeft. Het weekblad is namelijk ook kritisch volgend, wat bij gezagsdragers heet: hinderlijk volgend. Waar gaat het over?
De grote steden in de wereld worden eindelijk wakker. Na zich gedurende decennia te hebben laten bestelen door de watermultinationals, heeft een aantal steden het heft in eigen handen genomen. Die steden brengen het (drink)water weer in de publieke sfeer (municipaliteit) als een commons, een algemeen goed voor de mensheid buiten de handel.
Einde dus voor de multinationals die het drinkwater slechts als ‘melkkoe’ houden. Daaronder bevinden zich twee Franse wereldkampioenen uitzuigen, de Lyonaise van het water (overgegaan in Suez environnement) en Veolia (voorheen Compagnie générale des eaux). Wat is er gebeurd?
Onze openbare watertoekomst
Fabrice Nicolino legt het in Charlie Hebdo van 8 juli 2015 uit. Er is tussen 2010 en 2015 een mondiale beweging opgang gekomen van hernieuwde gemeentelijke drinkwatervoorziening (remunicipalisation; municipale = gemeentelijk; municipalisation = onteigening door de gemeente). Inmiddels gaat het om 235 steden in 37 landen met een gezamenlijk debiet van 100 miljoen mensen. De bestaande kennis erover is in kaart gebracht door het ‘Observatoire des multinationales’ (Informatiecentrum van multinationale bedrijven). Het is een beetje te vergelijk met het Nederlandse site ‘GlobalInfo’.
Openbaar water Particulier water
Het oogmerk van het onder de aandacht brengen van deze activiteit is het stuwen ervan naar een kantelpunt, weg van privatisering van publieke goederen (en diensten), zoals productie en levering van drinkwater. Dit en andere commons horen niet thuis in de sfeer van ‘verhandelbaar goed’. Tevens gaat het om het verhogen van de aandacht voor de menselijke maat, die meer door de gemeente kan worden gediend. Met betrekking tot de hermunicipalisatie van de drinkwatervoorziening is het boek Our Public Water Future, The global experience with remunicipalisation verschenen. Daarin worden gevallen van de teruggeleiding in gemeentehanden van drinkwater beschreven. Het werd geïntroduceerd tijdens het ‘World Water Forum’ dit jaar in Zuid-Korea.
Libertair municipalisme
Ik wijs op deze ontwikkeling, niet omdat het een anarchistische activiteit zou zijn, wel omdat het een ontwikkeling betreft, gericht tegen privatisering van zaken die daar niet onder horen te vallen. De activisten onder hen zullen uit allerlei politieke en sociale bewegingen afkomstig zijn. De activiteit zal een ingang kunnen bevorderen gericht op verbreding van de aandacht voor gemeentelijk politiek handelen, zoals Murray Bookchin die bepleitte met zijn libertaire municipalisme.
Thom Holterman
[Beeldmateriaal ontleend aan Charlie Hebdo 8 juli 2015.]
Aantekeningen
[ 1 ] Zie voor het libertaire municipalisme van Murray Bookchin (Engelstalig): Biehlonbookchin.
[ 2 ] De activiteiten rond de hermunicipalisatie vindt men (Engelstalig) terug op Remunipalisation.org.
[ 3 ] Het Oberservatoire (Informatiecentrum) dat multinationals vanuit een sociale, ecologische en politieke invalshoek in de gaten houdt (Franstalig en Engelstalig), laat zich aardig vergelijken met het Nederlandse GlobalInfo.
[ 4 ] Het boek Our Public Water Future is gratis te downloaden; klik HIER.
Dag Thom! Ik heb het gelijk doorgestuurd aan mijn partij, de SP. Benieuwd wat ze ervan vinden. Kopietje aan Dennis de Jong in het EP ook maar gedaan, evenals aan de Tweede Kamer fractie. Bedankt hiervoor. Het is een heikel punt dat geld graaiers alles van Moeder Aarde in handen willen hebben om er rijk van te worden. Groet, Lydia
En nu hopen dat zij het oppakken, Lydia.
Sterkte in de stijd,
Thom